СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Процесът срещу германския джихадист Исмаил И. (24 г.) започва в сряда. Той ще бъде изправен пред Темида в строго охраняваното крило на затвора Щутгарт-Щамхайм. Точно така, както преди 39 години там бяха съдени атентаторите от немската терористична организация “Фракция Червена армия”.

Обвинителният акт срещу германския гражданин от ливански произход е от 81 страници, обявиха от прокуратурата. Той е обвинен в участие и в подкрепа на терористична организация “Ислямска държава”. Бил е боец в редиците на джихадистите в Сирия. Ако бъде признат за виновен, го чака затвор до 10 години.

Исмаил И. е роден в Щутгарт в семейство ливански имигранти с 6 деца. Той напуска училище, проваля се и в курс за професионална подготовка. Издържа се с почасова работа, поддава се на наркотици. Жени се и заминава с невестата си за Швеция. Съпругата му преживява спонтанен аборт и това е причина той да я изостави. Исмаил се връща през 2010 г. в Щутгарт сам. Бързо се радикализира. През 2012 г. решава да замине за Сирия. Поема с група съзаклятници за Турция, а от там към крайната си цел.

Ранен е в бой край Алепо. Излекуван от раните си, той е изпратен в Германия “на пазар”. Трябва да набави по списък военни прибори и дрехи за началството.

Исмаил И. е обратно на път за Сирия с автомобил, когато на 23 ноември м. г. е спрян за рутинна проверка край паркинг на магистралата при Груибинген. В червения му форд комби са открити прибори за нощно виждане, медикаменти, 10 нови панталона в стил каки, ръчни часовници, книги и шоколади. Открит е и списък с имената на 10 мъже, техните размери за дрехи, както и какво трябва да се купи.

Незабавно е заведено следствие. То установява също, че Исмаил И. е под влиянието на известния в Германия салафист Свен Лау. Точно той му е дал 250 евро, за да поеме първия път за Сирия. Каква е била ролята на Исмаил И. в редиците на “Ислямска държава”,  както и при набирането на съмишленици на джихадистите в Германия, предстои да се изясни по време на процеса в затвора в Щутгарт. На подсъдимата скамейка ще застане и братът на Исмаил – Езидин И. (33 г.) по обвинение като негов съучастник. По време на следстивето той е отрекъл да има нещо общо с по-малкия си брат в неговата престъпна дейност.

По данни на германското разузнаване в Сирия и Ирак се бият 450 джихадисти с германско гражданство.