Покрай "продължаващия анализ" на телефона на бизнесмена Пламен Бобоков прокуратурата днес вкара нов сюжет - комуникация за затворник, чакащ помилване.

Едва ли остава неясно кой е целта на настоящото досъдебно производство, след като пресцентърът на държавното обвинение съобщава:

"П. Б. (т.е. Пламен Бобоков) обменя текстови съобщения с лице, записано като Pepi-Ro, както и с Prezident-Pl. Uzunov (съветника на президента  Пламен Узунов, б.р.), касаещи правомощията на Комисията по помилване към президента на Република България."

Малко по-късно от прессекретариата на президента излязоха със съобщение, в което се казва, че в президентската институция няма и не се е провеждала процедура за помилване на лицето Петър Ненов, информация за когото разпространява прокуратурата.

"В Администрацията на президента не е постъпвала молба за помилване от г-н Петър Ненов в резултат на което процедура за помилване не е стартирана. На два пъти – през март 2015 г. и през април 2020 г. в президентската институция са постъпвали писма от Българския демократичен съюз в Румъния /БДС/, с които се застъпват по различни поводи за почетния си председател Петър Ненов. Тези писма не могат да бъдат основание за начало на процедура по помилване, за което с официално писмо е уведомена и БДС.

Експертната дискусия за социалните и икономически измерения на кризата в България, породена от коронавируса, която се проведе под егидата на държавния глава, беше открита за обществеността и излъчена пряко в социалните мрежи. В анонса на събитието беше изрично указано, че всеки гражданин има възможност лично да отправя въпрос към участниците във форума. Пълната стенограма от събитието е публикувана на интернет-страницата на президентската институция.", посочват оттам.

Както Клуб Z писа, вчера бяха публикувани разговори, в които е замесен дългогодишният дипломат от кариерата и посланик в Алжир Румен Петров. С оглед на избраните извадки едва ли ще е учудващо, ако нещата отидат на обвинение по глава I от НК за престъпления против републиката, т. е. - държавна измяна (с такова например "се обзаведоха" участниците от "ТАД груп", хакнали системата на НАП - същите хора с пръскачките, б.р.).

Държавното обвинение твърди, че на порции анализира 200 GB разговори в телефона на Бобоков (той самият пък казва, че сам си е дал паролата, защото нямало какво да крие, б.р.).

Поводът са отделени от друго дело материали за "престъпен сговор за търговия с влияние", като повече от ясно е, че единият "участник" ще е съветникът на президента по антикорупция Пламен Узунов. На всичкото отгоре това става при "висящо" в Конституционния съд дело по питането на Иван Гешев - докъде се простира абсолютният имунитет на държавния глава Румен Радев и как се определя условието за снемането му и за разследване, именно държавна измяна.

Там решението се чака буквално до дни.

В новата порция чатове се пояснява, че инициалите „Pepi-Ro“ се отнасят до лицето П. З. Н., български гражданин, осъден за данъчни престъпления от румънски съд на 6 г. лишаване от свобода, който в момента лежи в Софийския затвор.

Излиза, че Бобоков директно е препращал на Узунов желанията за помилване плюс различни документи, които получавал от въпросния затворник П. Н.

"На 28 април т. г. в 15.04 ч. Pepi-Ro отправя до П. Б. следното запитване: „Има ли някакъв резултат по моя въпрос?“ В 16.34 ч. е регистриран разговор между П. Б. и Prezident-Pl. Uzunov, след което в 16.36 ч. П. Б. изпраща на Pepi-Ro съобщение със следното съдържание: „Утре ще се виждам по твоя въпрос! Ще има, но няма да е светкавично!“, установили разследващите.

Специализираната прокуратура поискала официална справка от началника на затвора в София и се установило, че П. З. Н. е задържан в България през ноември 2018 г. във връзка с издадена Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г.

Личността на самия П. Н. е повече от интересна - ако се съди по комуникацията, става въпрос за Петър Ненов, титулуващ се президент на Международната агенция за противодействие на престъпността и политики за сигурност. Той е чест гост на официални събития на МВР и ДАНС, включително и със западни посланици. Освен това е дарявал за посолството ни в Букурещ, дарявал е още ГДБОП и полицията във Велико Търново. Ако се съди по думите му, е бил съпроводен от румънците до Дунав мост и просто изгонен от страната.

За помилването му всъщност настояват в писмо до президента от задграничното дружество на българите в Румъния: 

 

Всички факсимилета от чатове може да видите тук.

Ето и пълния текст на съобщението на прокуратурата:

При продължаващия анализ на заключенията от компютърно-техническа експертиза на мобилен телефон, ползван от П. Б., са установени следните нови обстоятелства:

На различни дати през април и май 2020 г. П. Б. обменя текстови съобщения с лице, записано като Pepi-Ro, както и с Prezident-Pl. Uzunov, касаещи правомощията на Комисията по помилване към президента на Република България.

След анализ на хронологията и съдържанието на кореспонденцията се стига до извода, че вероятно инициалите Pepi-Ro се отнасят до лицето П. З. Н., български гражданин, осъден за данъчни престъпления от румънски съд на 6 г. лишаване от свобода, понастоящем изтърпяващ присъдата в Затвора в гр. София.

На 7 април т.г. Pepi-Ro изпраща на П. Б. снимка на писмо, адресирано до президента на Република България от Демократичен съюз на българите в Румъния, в което се иска помилване на българския гражданин П. З. Н. На 16 април т.г. Pepi-Ro изпраща на П. Б. информация, отнасяща се до неговото пребиваване и осъждане в Румъния, вкл. направени от него дарения.

Няколко часа по-късно П. Б. препраща съобщенията на Prezident-Pl. Uzunov, който от своя страна отговаря следното: „Ок. Поздрави!“

На 28 април т.г. в 15.04 ч. Pepi-Ro отправя до П. Б. следното запитване: „Има ли някакъв резултат по моя въпрос?“ В 16.34 ч. е регистриран разговор между П.Б. и Prezident-Pl. Uzunov, след което в 16.36 ч. П. Б. изпраща на Pepi-Ro съобщение със следното съдържание: „Утре ще се виждам по твоя въпрос! Ще има, но няма да е светкавично!“

На 11 май 2020 г. Pepi-Ro изпраща на П. Б. снимка със съдържание на чужд език, касаещо решение на румънските съдебни власти. На 12 май 2020 г. в 12.10 ч. П. Б. препраща снимката на Prezident-Pl. Uzunov. В 12.13 ч. П. Б. пише на Pepi-Ro съобщение със следното съдържание: „Трябва официално извлечение от румънския съд и превода му на български!“

На 20 май 2020 г. Pepi-Ro в съобщение до П. Б. отново отправя запитване: „Има ли някакъв резултат от комисията?“, на което П. Б. отговаря: „Не още! Действай с превода!“

С оглед на гореизложеното Специализираната прокуратура изиска официална справка от началника на затвора в гр. София. Установява се, че П. З. Н. е задържан в България през ноември 2018 г. във връзка с издадена Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г. вследствие на постановена присъда от шест години лишаване от свобода за данъчни престъпления.

Анализът на информацията от експертизата и приложенията към нея продължават.