Седем души вече са успели да осъдят НАП за теча на личните им данни от миналата година и ще получат по 200 лв. обезщетение от приходната агенция, съобщи днес Investor. Новината е огласена от адвокат Ивайло Юруков, който е защитник на няколко от гражданите, завели дела. 

Решението на админитративния съд е от 9 юни на тази година. По думите на адвокат Юруков това са първите решения от общо 160 дела, които са заведени срещу данъчните. Все пак е важно да се отбележи, че те могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). 

Вече има и такъв случай - на един от ищците, който останал недоволен от твърде малкото обезщетение. Останалите обаче сметнали, че разходите по делото ще надхвърлят максималното обезщетение, което могат да получат. Те вече дължат по 100 лв. разноски на НАП за делото пред първата инстанция. Тоест - чистата сума, която ще вземат е от 100 лв. Засега. 

[[nid:85509]]

Според решението съдът приема, че претендираната от ищеца сума от 1000 лв., колкото първо е искано, е прекомерно завишена. 

„Обезщетението трябва е съразмерно с вредите и да отговаря както на конкретните данни по делото, така и на обществените представи за справедливост“, мотивират се съдиите.

Съдът осъжда НАП да заплати разноските по производството, както и да заплати на ищеца внесената държавна такса. Съдът осъжда ответника да заплати на ищеца и възнаграждение за един адвокат или юрисконсулт, ако е имал такъв, съразмерно с уважената част от иска. В случая разноските възлизат на 10 лв., представляващи други такси, които с оглед посочената разпоредба се дължат на ищеца в пълен размер дори и при частично уважаване на исковата претенция. Според решението НАП трябва да заплати и сумата от 100 лв. адвокатско възнаграждение на ищеца. 

В решението на Софийския административен съд се посочва, че именно техническата уязвимост на информационната система е довела до нерегламентирано разкриване и разпространение личните данни на ищеца, а тя е вследствие от неприлагането на подходящи мерки за защита. Ако системата беше ефективно и надеждно защитена, не би се стигнало до пробива й, довел до разкриване личните данни на ищеца, пише в документа.

Припомняме, че НАП беше ударена от хакерска атака, след която личните данни на 5 млн. български граждани изтекова в интернет. По делото са задържани служителите и собственици на фирмата "ТАД Груп", а делото срещу тях все още дори не е внесено, въпреки че прокуратурата създаде истинско шоу, докато представяше доказателствата си. 

Междувременно Комисията за защита на личните данни глоби НАП с 5,1 млн. лв., която НАП обжалва.