Полицията в Хонконг арестува поне 180 души на територията, като 7 от тях бяха по силата на новия закон за националната сигурност, предаде Би Би Си. Или както местните власти обявиха - за "незаконно събиране, нарушаване на закона за сигурността и притежаване на оръжие".

Първоначално органите на реда обявиха, че е задържан мъж, защото е държал знаме, на което е написано "Хонконг независимост". Това е първият арест, откакто вчера Китай прие нов закон за сигурността на тази територия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

На публикувани от полицията снимки в туитър се вижда как знамето лежи на тротоара пред мъж, носещ черна тениска с надпис "Свободен Хонконг".

Репортер от местна медия лежи на земята, след като е напръскан с лютив спрей в очите от полицейски служители. Снимка АП/БТА

Обнародван вчера от китайския президент Си Цзинпин, новият закон предвижда строги мерки срещу четири типа престъпления срещу сигурността на държавата: подривна дейност, отцепничество, тероризъм и сговор с чуждестранни сили. Съгласно него, китайските съдилища са компетентни да разглеждат дела, свързани с тези престъпления.

"Движението на чадърите" в Хонконг. Снимка АП/БТА

Противниците на закона казват, че той е опит за смазване на опозицията в Хонконг.

Полицията в Хонконг използва днес водни оръдия, за да разпръсне протеста в китайския специален административен район. Хиляди хора се събраха на демонстрация, за да отбележат 23-ата годишнина от предаването на бившата британска колония на Китай.

Протестиращи в Хонконг на 23-ата годишнина от присъединяването към Китай. Снимка АП/БТА

Полицията използва лютив спрей и извърши арести, а магазини и една метростанция бяха затворени.

Демонстрантите скандираха "Хонконг независимост", а силите на реда използваха водни оръдия, за да ги разпръснат. По-късно полицията съобщи, че е извършила 30 ареста за незаконно събиране, неподчинение на органите на реда, притежание на оръжие и нарушаване на новия закон.

Задържани протестиращи в Хонконг. Снимка АП/БТА

Подписан вчера от китайския президент Си Цзинпин, новият закон е насочен срещу четири типа престъпления: подривна дейност, отцепничество, тероризъм и сговор с чуждестранни сили. Всяко от тях може да бъде наказано с доживотен затвор.

Протестиращи в Хонконг. Снимка АП/БТА

Китай призова чужди страни да не се месят в делата на Хонконг. Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян каза, че чуждите страни трябва да гледат на ситуацията в Хонконг обективно и че Пекин няма да позволи чуждестранна намеса във вътрешните си работи.

Полицията постави лента, която да ограничи движението на протестиращите на годишнината от присъединяването на Хонконг към Китай. Снимка АП/БТА

Обединеното кралство е силно разочаровано от налагането на този закон на Хонконг, заяви днес в ефира на радио "Таймс" британският министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Алок Шарма. Той добави, че Обединеното кралство застава зад народа на бившата си колония.

Демонстранти размахват британски знамена пред консулството на Великобритания в Хонконг от 23 октомври 2019 г. Снимка АП/БТА
Полицията задържа протестиращ, след като са го напръскали в очите с лютив спрей. Снимка АП/БТА

ЕС: Законът е приет без консултации

ЕС потвърждава дълбокото си безпокойство от този закон, приет без никаква предварителна консултация със Законодателния съвет на Хонконг и гражданското общество.

Това се казва в изявление на Жозеп Борел – върховен представител на Съюза за външната политик.

Брюксел твърдо залата на продължителната стабилност и просперитет на Хонконг на принципа „Една държава, две системи“. ЕС отдава голямо значение на съхраняването на високата степен на автономия на Хонконг в съответствие с основния закон и международните ангажименти, както и въз основа на зачитането на този принцип.