Двадесет и една годишният Мохамед Ахмед Абдулкадер от Бургас е задържан и обвинен в тероризъм. Полицията е разпитала 14 негови сподвижници, предадоха БНТ и бТВ.

Абдулкдер е български гражданин, но баща му е сириец.

Младежът, който тренира класическа борба и има републикански шампионски титли, е бил при баща си в Сирия. Последният според БНТ е в командните структури на групировката "Ислямска държава" (ИДИЛ).

Според данни на българските служби при пътуването му в Сирия Абдулкадер е бил вербуван да извърши терористичен акт в България, съобщи БНТ.  Според нея след завръщането му от Сирия органите на сигурността са го взели под наблюдение, докато той е организирал група от свои приятели, главно от бургаския квартал "Меден рудник". Чрез приложението "Телеграм" започнали да контактуват със сирийски ръководител от ИДИЛ, който ги обучавал как се правят терористични актове.

Абдулкадер е учел в спортното училище в Бургас. В 9-ти клас е заминал за година и половина при баща си в Сирия, след което се е върнал и е продължил обучението си.

Пред журналисти на излизане от Народното събрание днес главният прокурор Иван Гешев потвърди информацията, но не даде повече подробности извън това, че се разследва престъпление по гл. 1 на НК – тероризъм.

"Темата е чувствителна, колегите от Спецпрокуратурата ще преценят колко и каква информация ще дадат”, каза Гешев.

Утре се очаква Специализираната прокуратура да даде повече информация за разследването.