Незаконното присъствие на американските войски в Сирия трябва да бъде прекратено незабавно, заяви днес иранският президент Хасан Рохани, цитиран от Ройтерс и БТА.

Иран ще продължи своята подкрепа за законното правителство на Сирия, каза още Рохани на предавана по иранската държавна телевизия видеоконференция с президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Путин заяви на видеоконференцията, че е необходим мирен диалог между воюващите страни в Сирия. По думите му в сирийската провинция Идлиб и други райони все още има огнища на тероризъм.

Той изрази готовност да участва в среща на върха между Русия, Иран и Турция в Техеран, когато са налице необходимите условия за това, съобщи ТАСС.
Санкциите на САЩ и ЕС срещу Сирия са незаконни. Целта им е да задушат икономически страната, каза Путин.

При откриването на видеоконферентната среща Рохани заяви, че този формат е бил избран заради пандемията от коронавирус. Иранският президент изрази надежда, че с руския и турския му колега ще могат да се срещнат на живо в Техеран, когато ситуацията го позволи.

Ердоган каза, че действията на Турция, Русия и Иран ще бъдат определящ фактор за установяване на стабилност в Сирия.

"Ние ще положим всички възможни усилия за осигуряване на стабилност и благоденствие в съседна Сирия. Тъй като сме страни гаранти по Астанинския процес, нашите решения и действия ще имат ключово значение и ще бъдат определящ фактор за стабилността в Сирия", заяви Ердоган.

В приетата на видеоконференцията обща декларация тримата президенти осъдиха незаконното заграбване на петролни находища и присвояването на доходи от добива на петрол, които принадлежат на Сирия, съобщи още ТАСС.