Нито един кандидат не е подал документи за ръководител на Специализираната прокуратура. Срокът за подаване на документи изтече в понеделник – 29 юни, но не са постъпили такива нито на място във Висшия съдебен съвет (ВСС), нито по пощата, пише правният сайт "Лекс".

Това означава, че Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще трябва да открие нова процедура.

Новината идва след поредица "странни" резки движения на самия връх на държавното обвинение и гърмящ скандал около изглеждащия доскоро "бетониран фаворит" на Иван Гешев - Димитър Франтишек Петров. Той първо бе видимо предпочитан от системата за случайно разпределение по кажи-речи всички знакови дела още в Софийска градска прокуратура, после изтеглен от Гешев в поверената му Специализирана, стана му заместник, а накрая - и шеф на Спецпрокуратурата след издигането на "патрона" му.

Тогава обаче през май т.г. кадровиците гласуваха в блиц режим оставката на Димитър Петров с няколко общи приказки от Гешев за умора и изхабяване.

Той беше избран за ръководител на Специализираната прокуратура на 29 юли 2019 г. и по-малко от година по-късно напусна. От изказването на главния прокурор при гласуването на оставката стана ясно, че Димитър Петров е поискал да бъде освободен от ръководната позиция „поради възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител“. Няколко дни след това Петров беше командирован в Апелативната специализирана прокуратура, където работи и до днес.

В същия дух на никакви обяснения и информационна тъма вече две дами от ВСС (смятан за служба-мечта в кариерата на всеки правист) напускат Съвета, за да станат заместнички на Гешев.

Що се касае до Специализираната прокуратура, от създаването й няма нито един ръководител, който да е изкарал пълен мандат, пише още правният сайт.

Първият ѝ шеф беше Светлозар Костов. Но през 2015 г. ВСС го наказа, като го освободи от ръководната позиция заради нарушение на етичния кодекс.

Година по-късно за шеф на спецпрокуратурата беше избран Иван Гешев. През 2018 г. обаче той бе назначен за заместник-главен прокурор. При обявената след това процедура се яви само един кандидат – Даниела Начева, но малко преди изслушването ѝ от Прокурорската колегия тя се отказа по лични причини.

Както вече стана ясно, през 2019 г. колегията избра Димитър Петров, който пък наскоро подаде оставка.

В момента временен началник на Специализираната прокуратура е бившият районен и градски прокурор на София Христо Динев. От вчера той има петима заместници.