Държавната комисия по хазарта (ДКХ) не е имала законово основание да отнеме лиценза на фирмата на Васил Божков "Еврофутбол".

Това се казва в решение на Административен съд-София по дело, в което компанията на подсъдимия бизнесмен обжалва наложеното наказание от хазартния регулатор. То бе публикувано днес от Божков във фейсбук. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд.

В края на март ДКХ отне лиценза на "Еврофутбол" за срок от три месеца, претендирайки просрочени публични задължения в размер над 5000 лв. Държавата си търси предполагаеми дължими публични вземания за държавни такси на стойност 328,9 млн. лева - заради според нея по-ниското облагане на хазарта на Божков. По същата схема бе обвинена "Национална лотария", въпреки че именно ДКХ е одобрявала години наред отчетите на хазартните компании.

Сега съдът не само отменя принудителната административна мярка (ПАМ) на Държавната хазартна комисия (ДХК) като незаконосъобразна, но и я осъжда да плати 50 лв. разноски по делото.

"С решението си съдът показа, че отнемането на лиценза на "Еврофутбол" е напълно незаконосъобразен акт и за пореден път изобличи методите за държавен грабеж", коментира "изгнаникът" в Дубай.

Според решението на съда няма влязъл в сила акт за установяване на публично държавно вземане и просрочените публични задължения не могат да бъдат основание за временно отнемане на лиценз за организиране на хазартни игри.

"ДХК няма правомощия да поиска от жалбоподателя обезпечения на публичното му задължение, преди същото да е установено", посочват магистратите.

"Що се отнася до твърденията за несъразмерност на наложената с процесното решение ПАМ, същата може да бъде обсъждана, при условие че са налице просрочени публични задължения в размер над 5000 лв. След като такива не са безспорно установени, Решение №48/25.03.2020 г. на Държавната комисия по хазарта се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено", пише още в мотивите си съдия Луиза Христова.

Според съда оспореното решение е издадено при съществени нарушения на административно производствените правила и в противоречие с материалния закон. 

Отделно магистратите изразяват недоумение и от факта, че комисията по хазарта е дала зелена светлина за промяна в лиценза на "Еврофутбол", знаейки, че компанията в момента се проверява, а само 50 дни по-късно е излязла с решението си за прекратяване на лиценза. Според съда ДКХ е трябвало да спре производството за лиценза до приключване на това за установяване на евентуалното публично вземане.

 

По думите на Васил Божков решението на хазарната комисия е съсипало компания с 25-годишна история.

"Хунтата съсипа българска компания на четвърт век. Хиляди служители и партньори на EUROFOOTBALL останаха без работа и доходи.

Отговорността за това носи основно Владислав Иванов Горанов и пряко подчинените му ДКХ и НАП.

С решението си съдът показа, че отнемането на лиценза на "Еврофутбол" е напълно незаконосъобразен акт и за пореден път изобличи методите за държавен грабеж.

#БъдетеСмели"