Пол Макартни, „Ролинг стоунс“, Ерик Клептън, Лиъм Галахър и още около 1500 британски музиканти подписаха отворено писмо, с което изразяват подкрепата си за музиката на живо във Великобритания. Призивът за помощ, придружен от предупреждение за огромния негативен ефект на коронавируса върху музикантите и концертните зали, бе отправен към британския министър на културата Оливър Даудън, съобщава Би Би Си.

Музикалната индустрия е изправена пред масови фалити, а няма изглед ситуацията да се оправи в скоро време - концертите и фестивалите вероятно ще се завърнат чак през 2021 г. Организаторите споделят за стотици уволнения на специалисти от концертни зали, промоутърски компании и агенции за събития.

„Без да се вижда краят на социалното дистанциране, както и без правителствена финансова подкрепа бъдещето на концертите, фестивалите и на стотици хиляди души, които работят по организацията им, изглежда мрачно“, се казва в текста на писмото.

Музикантите настояват за ясно фиксиран срок, в който концертните зали ще могат да отворят без изисквания за социално дистанциране, призовават и за финансова помощ от държавата, както и за временно опрощаване на ДДС върху продадените билети.

В отделно изявление британската поп звезда с косовски произход Дуа Липа заяви, че е горда, че си е проправила пътя към славата, започвайки от малки клубове, театрални сцени, арени и фестивали.

„Но възможността други изгряващи британски артисти да изминат същата пътека е под въпрос, ако индустрията не получи помощ от правителството, от която толкова много се нуждае в този период, докато различни зали, фестивали и промоутъри не са готови да работят отново независимо“, написа певицата.

Лиъм Галахър, бивш фронтмен на групата „Оейзис“, добавя:

„Невероятните концерти не се случват без невероятен екип зад сцената, но тези хора ще останат без работа, ако не се върнем и не започнем да правим това, което обичаме.“

В отговор от Министерството за култура, медии, спорт и дигитални въпроси съобщиха, че „вече осигуряват безпрецедентна финансова помощ, от която може да се възползват много музикални организации и музиканти“.

„Разбираме, че тази пандемия създаде големи предизвикателства за сектора, но ние работим в партньорство с представителите му, за да разработим ясни насоки за връщането на изпълнители на сцена и за провеждането на събития колкото се може по-скоро“, казаха от министерството.

Концертните зали във Великобритания затвориха в средата на март и правителството все още не е обявило дата, на която музиката ще се завърне пред жива публика.

Проучване, проведено от компанията Media Insight Consulting и приложено към отвореното писмо, гласи, че британската музикална индустрия внася в хазната по 4,5 млрд. лири (данните са от 2019 г., около 5 млрд. евро) и осигурява работата на 210 хил. души.

"Площад Славейков"