Статуя на високопоставен представител на американската Конфедерация беше свалена вчера от пиедестала й в Ричмънд и стана вторият паметник, засегнат от решение на градските власти за премахване на обекти, напомнящи за робското минало на американския Юг, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Статуята на Матю Фонтейн Мори - признат астроном, историк, океанограф, метеоролог, картограф, геолог и офицер от военноморския флот на Конфедерацията през Гражданската война (1861-65г.), беше преместена с кран под аплодисментите на очевидци според местната преса.

Преди това беше свалена и статуята на генерала от армията на Юга Томас Джонатан Джаксън. Тя беше махната от пиедестала си на голям булевард в столицата на щата, където са поставени много паметници в чест на високопоставени дейци на Конфедерацията.

Малко по-рано кметът на Ричмънд Ливар Стоуни нареди незабавно премахване на редица статуи в града, включително и тези, свързани с Конфедерацията.

Те са смятани от днешни активисти за символи на прославата на робското наследство в САЩ в момент, когато в цялата страна има прояви на движение срещу расизма.

Най-известната е статуята на главнокомандуващия на армията на Конфедерацията генерал Робърт Лий, която е била поставена преди един век в Ричмънд.

Кметът на града обоснова решението си с нуждата Ричмънд да "обърне нова страница", живял досега "с бремето" на статута си на някогашна столица на робовладелския Юг по време на братоубийствената война със Севера.

Заради научната си дейност Мори е бил наричан "следотърсач на моретата" и "баща на съвременната океанография и флотска метеорология". През 1855 г. написва първата всеобхватна книга по океанография "Физическа география на морето". По-късно публикува "Карта на ветровете и теченията в Северния Атлантик", която показва на моряците как да използват океанските течения и ветрове, за да съкратят драстично продължителността на презокеанските плавания.

Мори е създал и единна система за записване на океанографски данни, която е била възприета от военни и търговски флотове по целия свят и използвана, за да бъдат картографирани всички важни морски търговски пътища.