След два дни напрежение и километрични задръствания на пункта "Кулата", днес преминаването в посока Гърция е облекчено, съобщава БНР. Колите изчакват в едната лента на автомагистрала „Струма“ и биват пропускани поетапно в зоната за граничен контрол.

В сутрешните часове трафикът беше нормален за сезона на морските почивки. За около час и половина туристите, пътуващи с леки автомобили към Гърция, се придвижваха до гишетата за граничен контрол, където на случаен принцип се проверяват формулярите за локализиране на пътници и QR кодовете, изисквани от гръцките власти от 1 юли. 

"Близо три часа и вчера бях тук, пак беше същото, даже и по-зле, не мисля, че ще се разтовари скоро. Затова тръгваме по-рано, за да свършим работа“. За час и половина горе-долу се минава", казаха пътуващи.

Тъй като Гърция затвори за туристи границата си с Република Северна Македония, 70 процента от колите, преминаващи през Кулата, са със сръбска регистрация, останалите са от Румъния и България. Сръбските граждани подлежат на пълен контрол, като на повечето от тях се правят и тестове за коронавирус. 

На наша територия работят всички гишета за проверка на документи и шест екипа на гранична полиция, но на "Промахон" колегите им са само трима.

Очаква се в късния следобед на последния работен ден от седмицата трафикът рязко да се увеличи. На "Кулата" има засилено полицейско присъствие и засега добра организация на движението.

Към момента всички пунктове по българско-гръцката граница работят, с изключение на този при Златоград, който е затворен от началото на епидемията. И днес продължава свободното пропускане на автомобили през пункта "Маказа".