Висшият чиновник Жан Кастекс, назначен днес за премиер на Франция, след като подготви страната за излизане от изолация, е бивш съветник на президента Никола Саркози, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Кастекс е уравновесен и приветлив 55-годишен човек, който никога не е заемал министерски пост. Завършил е Националното училище за администрация, подготвящо френския политически елит. Кмет е на град Прад в Югозападна Франция. Представител е на десницата. Известен като човек на диалога, отлично запознат с тънкостите на властта. Бил е помощник генерален секретар на френското президентство в края на мандата на президента Никола Саркози, който беше държавен глава от 2007 г. до 2012 г.
На 6 април беше назначен за координатор на националната стратегия за излизане от изолацията, наложена заради коронавируса във Франция. Досегашният френски премиер Едуар Филип го представи като висш чиновник, който познава отлично сферата на здравеопазването. Други политически фигури го описват като невероятно симпатичен, с вродена емпатия и смирение и казват, че работи изключително бързо, със скоростта на светлината, като същевременно запазва спокойствие при всеки възникнал проблем.
Във Франция Кастекс си спечели прозвището "Господин излизане от изолацията", тъй като с екип от 18 сътрудници подготви доктрина за предпазливо излизане от изолацията.
Кастекс е малко известен на широката общественост и е свикнал със сложните въпроси. Професионалният и политическият му живот са били до голяма степен ориентирани към социалния сектор и здравеопазването.
Бившият съветник на Саркози - Франк Луврие - описва Кастекс, като човек с връзки навсякъде.
През периода 2005-2008 г. Кастекс оглавява дирекцията по въпросите на хоспитализацията в министерството на солидарността. После е началник на канцеларията на министъра Ксавие Бертран на два пъти, когато той беше начело на министерството на здравеопазването, а после начело на министерството на труда.
По време на епидемията от вируса H5N1 именно Кастекс ръководи кабинета на министъра на здравеопазването, отличавайки се с ясните си предложения и изказ.
Заради богатия си опит на него са поверени и по-деликатни въпроси, като реформата на специалните пенсионни режими и осигуряването на минимално транспортно обслужване в случай на стачни действия в транспортната система.
При разговорите си със синдикатите, той оставя у тях впечатлението на човек, който е винаги на разположение за разговори с отлично познание за разглежданите въпроси, въпреки че е способен и на известна твърдост.
Саркози назначава Кастекс за съветник по социалните въпроси през 2010 г., а после и за заместник главен секретар в Елисейския дворец от 2011 г. до 2012 г.
Сега Кастекс поема премиерския пост две години преди президентските избори и тази номинация има много предимства за самия президент Еманюел Макрон.
Номинацията обаче може и да подразни бившия работодател на Кастекс - Ксавие Бертран, който напусна дясната партия Републиканците през 2017 г. и сега е начело на региона О дьо Франс, а неговото име често пъти се споменава като евентуален представител на десницата на президентските избори през 2022 г.
Самият Кастекс е член на партия "Републиканците", но умее да си осигурява подкрепата и на партията на Макрон "Република напред!". В края на 2018 г. именно името на Кастекс се споменаваше известно време като евентуален приемник на Жерар Колон начело на министерството на вътрешните работи.
Кастекс освен това беше до началото на годината междуведомствен делегат за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. и ръководеше Националната агенция за спорта.
Кастекс е баща на четири дъщери.