Радарни данни от лунни кратери разкриха, че лунната кора е по-богата на метали като желязо и титан от земната, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Това поражда съмнения относно най-разпространената теория за образуването на естествения ни спътник - след удар на планета колкото Марс в ранната Земя.

Ако Луната се е образувала по този начин, тя би следвало да съдържа сходно количество желязо като Земята. Резултатите на специалисти от университета на Южна Калифорния се основават на данни, изпратени от космическия апарат "Лунар рикънисънс орбитър" на НАСА.
В някои части на Луната, особено в "по-тъмните" участъци на повърхността, концентрациите на метали в скалите са по-високи, отколкото на Земята.

Финият прах в кратерите на Луната е останал от изхвърлени материали, изтласкани отдолу по време на метеоритни удари. Колкото по-дълбоко е въздействието, толкова повече метал има. Това предполага, че някои области са по-богати на метал от Земята - в частност, по-тъмното северно полукълбо.

Теорията, че Луната се е образувала от сблъсък, се оспорва, откакто роувърите на НАСА откриха по-висока концентрация на железен окис на спътника ни, отколкото в земната кора.

Новото изследване потвърждава по-високото съдържание на желязо на Луната.