Не разбирам защо отхвърлянето на расизма и признаването на тежки грехове в миналото трябва да е проблем за нас, българите. 

Да, ние сме били векове поробен християнски народ в рамките на Османската империя, и още половин век - в рамките на Съветската. И нямаме никакъв принос и вина за периодите на расизъм и насърчаване на робството, опетнили историята на Западната цивилизация. 

Но тук има един изключително важен момент - нашата историческа цел, нашата възрожденска мечта, нашата днешна борба е да се откъснем от Османската и азиатската орбита и да бъдем интегрална част от Европейската цивилизация. Без да носим вина за расизма, ние СМЕ част от общност, която категорично го отхвърля. Без да сме били робовладелци, ние сме забранили робството с първата си, европейска по характер, конституция. Ние трябва да приемем отхвърлянето на робството и расизма със самочувствие и гордост - именно защото не сме съпричастни. И няма нищо лошо да бъдем съпричастни и солидарни към историческия срам на събратята ни в ЕС, макар и да не го изпитваме. 

Често срещам въпроса "Защо трябва Европа да се срамува от периодите, в които е насърчавала робството и приемала расизма, след като други (турците, арабите, африканците), които са не по-малко виновни, не се срамуват?"

Отговорът, приятели, е много прост. Европейската цивилизация е основана на християнската вяра и хуманизма. Нищо не е по-противно на християнството и хуманизма от робството. Нищо не е по-противно на нашите изконни ценности от идеята, че хората могат да имат различни права според цвета на кожата или произхода си.

Европа и ранните САЩ са изпитвали огромна вина и гузност в периода на плантационното робство и търговията с роби. Гузността на християни, които потъпкват основата на вярата си - ценността на човешката личност и равенството пред Бога. Расизмът, прочее, е опит за измъкване от тази вина - той е следствие, а не причина, отчаян опит да се замаже очевидният грях с още по-греховното твърдение, че черните може би не са чак толкова хора. 

Затова и не се чудете, че европейските християндемократи гласуват ЗА резолюцията (въпреки много левичарски текстове вътре). Това не значи, че са станали леви.  Значи, че са останали християни.

Коментарът е част от публикация в профила на Радан Кънев във фейсбук. Заглавието е на редакцията