Крис Захариев е носител на Голямата награда за полет в изкуството на фондация "Стоян Камбарев" за 2020 г.  Ваня Бойчева взе Наградата за кино 355.

Крис Захариев, влогър, кинорежисьор, автор, спечели Голямата награда в конкуренция с още четирима млади творци от различни сфери. Той получи приза си - уникалната статуетка на художника Кольо Карамфилов и чек за 3000 лв., които ще отидат за подкрепа на дипломния му филм в НАТФИЗ - от столичната кметица и почетен член на фондацията Йорданка Фандъкова.

Церемонията, която се състоя в столичния клуб Joy Station, бе открита от почетния председател на фондация „Стоян Камбарев“ -   Петър Стоянов, със силна и емоционална реч. В нея говори за мащаба на дейността и уникалността на мисията на фондацията.

Президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов, почетен председател на фондацията, с встъпителни думи на церемонията.

По-късно със сърдечен поздрав от чужбина се включиха и президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев с очарователната му съпруга Деси Банова, които се запознаха преди три години точно на това събитие.

Семейна снимка - Деси Тенекеджиева и младите творци, номинирани за наградите на фондация "Стоян Камбарев" тази година.

За поредна година водещ бе журналистът и скъп приятел Ники Кънчев.

Кино, музика, приказни мултимедия, осветление, красота и впечатляващ талант - така само с няколко думи може да се опише това необикновено културно събитие, на което се връчват най-престижните и чакани награди за млади творци в България!

Докосващи музикални изпълнения към публиката имаше от специалните гости на церемонията: прелестната Мария Илиева, магнетичната Виктория – българският представител на Евровизия, многоликият артист с международно признание Иво Димчев и най-атрактивния финалист от „Гласът на България “ 2020 – Пламен Бонев.

За втори път бе връчена и Наградата за кино 355.

12-членно професионално международно жури избра тримата финалисти, които заснеха своя  5-минутен игрален филм само за 5 дни.

Това бяха Евгения Танева, Петер Чивийски и Ваня Бойчева.

По време на церемонията, техните филми имаха своята премиера, а победителят бе избран интерактивно от публиката, на живо и получи своя приз от продуцента и член на журито Фил Рот.

Статуетката и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия й филм от фондацията и нейните партньори NOVA Film, UFO Film and Television Studio и ARS Digital Studio грабна Ваня Бойчева. Всеки един от тримата финалисти за Награда за кино 355 получи приз и специални отличия от двама от създателите на фондацията - от Кремена Димитрова, директор комуникации на кино литературния фестивал "Синелибри", и от оператора и продуцент Иван Тонев от "Арс Диджитъл студио", който е и член на международното жури на това кино предизвикателство. Специална награда за един от режисьорите предостави журналистът и приятел на фондацията Георги Тошев. Той покани Ваня Бойчева да режисира филм от поредицата „НепознатиТе“, на която той е продуцент.

Преди да покани на сцената кмета на столицата Йорданка Фандъкова, председателят на УС на фондацията Деси Тенекеджиева, се обърна с вълнуващи думи към гостите и младите таланти, като се върна 11 години назад, когато първата Награда за полет в изкуството бе спечелена от вече световно признатия кинорежисьор Камен Калев.

Йорданка Фандъкова съобщава името на победителя - Крис Захариев.

А ето и как фондация "Стоян Камбарев" започна да сбъдва мечтите на героите на вечерта. На официалната церемония те получиха многостранна подкрепа за осъществяване на конкретни техни проекти.

Освен бронзовата статуетка и парична премия от 3000 лв., влогърът и кинорежисьор Крис Захариев получи и още няколко сериозни награди: Койна Русева му връчи Специалната награда, която е два снимачни дни безвъзмездно с ползване на техника, реквизит, гардероб и декори по избор в модерното кино студио UFO Film and Television Studios,  на холивудския продуцент Фил Рот. Продуцентът и оператор Иван Тонев, собственик на "Арс Диджитъл студио", в допълнение предостави на Крис аудио постпродукция за следващия му късометражен филм.

От името на Управителния съвет на фондацията Ники Кънчев покани Крис да поеме щафетата от Деси Тенекеджиева и да режисира филмите за новите таланти, които ще бъдат номинирани през следващите 11 години…или поне през следващите три. Номинацията на Крис Захариев бе връчена от един от създателите на фондация „Стоян Камбарев“  - от медийния експерт проф. д-р. Георги Лозанов.

Изпълнението на Иво Димчев.

Останалите номинирани също получиха специални награди:

Специалната награда за изкуство на официалния партньор на събитието УниКредит Булбанк тази година бе връчена от Йосиф Камбарев, син на незабравимия режисьор Стоян Камбарев и член на УС на фондацията. Красивата стъклена пластика получи художничката и визуален артист Мария Налбантова, която бе много развълнувана да научи, че ще направи своя самостоятелна изложба с издаване на луксозен двуезичен каталог в пространството за съвременно изкуство „УниКредит Студио“. Номинацията на Мария бе връчена от посланичката на България в Турция, госпожа Надежда Нейнски, която е и почетен член на фондацията, както и от едно от знаковите лица на БНТ - Аделина Радева.

Мария получи финансова подкрепа за следващата си арт инсталация от известния колекционер и меценат Николай Неделчев, който от години подкрепя младите художници на фондацията. Фондация „Стоян Камбарев“ ще откупи освен това картина на Мария Налбантова за третия си бляскав благотворителен бал в Лондон, под патронажа на княз Кирил. За творбата ще наддават колекционери и ценители от цял свят.

Невероятният танцьор  Васил Дипчиков получи наградите си от доц. д-р Тодор Чобанов, заместник- кмет на Столичната община и ослепителната звезда Михаела Филева, които се обърнаха с изключително топли думи към всички млади таланти, оценявайки сериозната работа на фондация “Стоян Камбарев”. Огромна изненада за Васко бе и първата му Специална награда. Д-р Чобанов изрази задоволство, че съвременното танцово изкуство вече е във фокуса на фондацията и обяви, че Столична община ще финансира авторски танцов спектакъл на Дипчиков. Младият творец бе истински щастлив да научи и че ще участва на следващия благотворителен бал на фондацията в Лондон. Покана, която ще бъде съчетана с творческо посещение в Кралската опера в английската столица , както и с ангажимента фондацията да намери професионален агент във Великобритания за развитие на международната кариера на талантливия танцьор.

17-годишният виолончелист Сион Найман - най-младият сред номинираните тази година за Наградата за полет в изкуството. 

Сред номинираните тази година бе и 17- годишният виртуозен виолончелист Сион Найман,  чиято номинация бе връчена от очарователната Нели Беширова, която е най-големият личен дарител на фондация „Стоян Камбарев“, собственик и изпълнителен директор на енергийния лидер РИСК ИНЖЕНЕРИНГ. Специалните награди на талантливия Сион бяха обявени от световно признатия диригент маестро Йордан Камджалов, който го изненада с покана за участие като солист в грандиозен съвместен музикален спектакъл на фондация „Стоян Камбарев“ и фондация "Йордан Камджалов". Младият виртуоз ще има и годишна стипендия от фондация "Стоян Камбарев". Сион също получи покани да свири на благотворителния бал в Лондон. Ники Кънчев го сюрпризира и с традиционната покана за участие в концерт с Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент уважавания проф. Пламен Джуров. И не на последно място Сион ще има възможността за творческо посещение в Кралската музикална академия в Лондон. Гостите на церемонията имаха възможността да се насладят на живо на вдъхновяващо изпълнение на Сион и неговия съученик Петър Дюлгеров на рояла.

Петата номинация за полет в изкуството бе връчена на впечатляващата актриса Мартина Апостолова. Тя получи наградите си от г-н Тихомир Трифонов – управител  на "Бон Марин Холдинг" - лидерът в морския транспорт и логистиката в България, един от най-верните и дългогодишни партньори на фондация „Стоян Камбарев“  и от журналистката и ценител на изкуството Кристина Патрашкова. Специална награда Мартина получи от актьорска школа номер едно в Холивуд – АMAW, с която фондацията си партнира от години. Тя ще участва в мастър кино клас на английски при Хелейн Максуд. Миналогодишният финалист на Наградата за кино 355 Стефани Райчева покани актрисата да изиграе главната роля в следващия ѝ филм. Ники Кънчев сюрпризира Мартина и с новината, че фондацията ще я подкрепи финансово за следващия ѝ арт проект. Огромна изненада талантливата актриса получи и от великолепния български актьор, признат в цял свят, Димитър Маринов, който във видео връзка от Лос Анджелис подари на Мартина пълна стипендия за майсторския клас на Screen Acting Academy за напреднали и участници с високи професионални достижения, който ще се проведе през ноември в София.

Освен специални индивидуални награди, всички номинирани млади творци получиха още много подаръци и комплименти от партньорите на фондацията: високотехнологични подаръци от "Технополис", тридневни творчески уъркшопи на топ дестинации, предоставени от "Прайм Дивелъпмънт", подаръци от "Катаржина Естейт", МЕРСИ, ядки "Rois" , специална селекция с книги от издателство "Колибри" и списанията на медийните партньори EVA и Grazia.

Тази година за всички лауреати имаше и още един изключителен подарък. Вдъхновен от визията на наградите на фондация “Стоян Камбарев”, лидерът в ювелирния бранш SSG, превъплъти статуетките в бижу с черен диамант. Така всеки един от петимата номинирани за Голямата награда получи изящно колие с мини статуетка за Полет в изкуството, а тримата финалисти на Награда за Кино 355 - плочка с тяхната статуетка.

Съобразявайки се с извънредната обстановка, на вълнуващото събитие бяха поканени едва 300 гости,  въпреки че капацитетът на прекрасната зала на Joy Station позволява 1500 присъстващи. Сред официалните лица, освен президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов, столичната кметица  Йорданка Фандъкова, заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов, почетните членове на фондацията Левон Хампарцумян, Надежда и Светлин Нейнски, присъстваха още Мартин и Жени Захариеви, Петя Нановска, сем. Гергана и Пламен Ташкови, Силвия Лулчева, Людмила Филипова, Ваня Монева, дизайнерът Светослав Колчаков от Лондон, Мира Бъчварова, Дивна, целият екип на Евровизия България, голяма част от талантите на Академия „Стоян Камбарев“, в която влизат над 85 лауреати на фондацията. Разбира се, и всички партньори и приятели, както и много други популярни личности от културния, бизнес и политически елит на България.

След официалната церемония се проведе и кратък благотворителен търг. Сред експонатите бяха картини на младите художници на фондацията, предварително откупени от нея. Най-сериозният дарител отново стана Нели Беширова, която  спечели след наддаване до последно с Гери Ташкова стилна сребърна купа от SSG. А Мирела Ненчова не само дари купата, но закупи и две от картините на младите художници.

Церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев”  и Награда за кино 355 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и се осъществява с официалната подкрепа на Министерството на културата.

Събитието се провежда благодарение на официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и РИСК ИНЖЕНЕРИНГ и с подкрепата на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Резидънс, Технополис, MERCI, IDEAcomm, НДФ “13 века България”, SSG, Prime Development, RED Devil, Винарска изба Катaржина Естейт, Перно Рикар България, счетоводна къща РАН-Р, Cinelibri, VIP Security, РомантикаФешън, ядки Rois и вода Балдаран. Комуникационен партньор е New Events Vision, а телевизионната реализация е поверена в ръцете на професионалистите от TV1 на инж.Румен Ковачев. Продуцент е NOVA film - филмовата компания на Деси Тенекеджиева.

Основни медийни партньори на фондация Стоян Камбарев” и на събитието са БНТ, Дарик радио, DIR.bg, Impressio.dir.bg,  Code Fashion TV, Epicenter.bg, агенция БЛИЦ,  24 часа, Клуб Z, Дневник, Dromomania.bg, Woman.bg, Shash.bg и списанията EVA и Grazia.