Правителството на Великобритания ще освободи холивудски кинаджии от задължението за изолация в продължение на 14 дни за пристигащи в страната. Това ще позволи възобновяване на работата по американски продукции, прекъсната заради пандемията от коронавирус, съобщава „Варайъти“.

Решението идва след виртуална среща между държавния секретар по въпросите на цифровите технологии, културата, медиите и спорта на Обединеното кралство, Оливър Даудън, и актьора Том Круз. Двамата са обсъждали възможностите за продължаването на работата по продукцията на новата седма част от поредицата „Мисията невъзможна“. С официално освобождаване на екипа на Круз, който освен актьор във филма е и негов продуцент, ще бъде разрешено да възобнови снимачния процес в студиата на „Уорнър брадърс“ в Лийвзден, близо до Лондон.

Миналата седмица правителството в кралството обяви имената на държавите, чиито граждани могат да посещават страната, без да се налага да прекарват 14-дневна карантина. САЩ не фигурираха в списъка.

„Новото освобождаване от карантинните правила за създателите на филми означава, че можем отново да започнем да правим най-добрите блокбъстъри в света“, написа Оливър Даудън в Туитър след онлайн разговора си с Круз и колегите му.

Освобождаването ще важи за актьори и снимачни екипи, които пристигат на работа в Англия – останалите части от Обединеното кралство запазват правото си да налагат свои правила и противоепидемични мерки.

В официално изявление правителството мотивира освобождаването от карантина с това, че „се разпознават възможностите на международните продукции да изолират актьорския състав и екипа от широката общественост и че индивидуалните студиа и компании са разработили практически решения за безопасна работа“.

Бен Робъртс, изпълнителен директор на Британския филмов институт, също подкрепя отмяната на двуседмичната карантина за създателите на филми. Робъртс, цитиран от „Варайъти“, отбелязва:

„Филмите и телевизията произвеждат £9,9 милиарда от икономиката на Обединеното кралство и възможността да възобновим работата възможно най-бързо ще помогне на нашата индустрия и нейните 77 000 служители да допринесат за възстановяването на икономиката на Великобритания“.

Продукцията на „Мисията невъзможна 7“ беше прекъсната заради пандемията от коронавирус. Седмият и осмият филм от франчайза ще бъдат заснети едновременно.

Площад Славейков