Здравните власти и правителството на Гърция са в готовност за нови мерки срещу коронавируса "с поглед към северните граници на страната, съобщава днес в. "Катимерини".

Причината е увеличението на новооткритите случаи в другите страни на Балканите.

Отделно днес в интервю за радиостанция СКАЙ гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис каза, че ако се наложи, страната му ще върна ограниченията за влизане в нея от чужбина.

Вчера Гърция е установила 43 нови случая на зараза с коронавирус, като 36 от тях са на влизащи през гранчните контролно-пропускателни пунктове. Става дума за най-големия брой на новооткрити случи за денонощие от 17 юни насам, когато е било открито ново огнище в северния град Ксанти.

Цитираните 36 случая вчера са били открити при контрол на хора, които влизат в Гърция през ГКПП-Кулата-Промахон, който я свързва с България. Двадесет от тях са били на пътници, идващи от Сърбия.

В неделя Гърция затвори границите си за сърби до 15 юли. "Катимерини" отбелязва, че от вчера вече картината на Промахон е различна от предните дни, като потокът от превозни средства чувствително е намалял в сравнение с километричните опашки по-рано.

Извън Сърбия, в Косово, отново беше наложена забрана за движение в столицата Прищина и в още три града. И в тази страна в събота бяха регистрирани рекорден брой починали и новоустановени случаи - съответно осем и 178.

"Катимерини" отбелязва, че българският министър на здравеопазването (Кирил Ананиев - б.р.) е призовал местните власти да наложат с по-голяма строгост мерките за ограничаване на пандемията като поддържане на безопасна дистанция и задължително използване на маски в затворени пространства, тъй като новите случаи, регистрирани през миналата седмица, са достигнали до общо 1049.

Специално по темата за северните граници днес по телевизия СКАЙ преподавателят Никос Сифас каза, цитиран от "Катимерини": 

"Проблемът е Промахон, той е по северните ни граници, където епидемията ври. Представлява значителна опасност за Гърция... За мене, ако продължава това положение, е въпрос на година да ни се случи голямо нещастие, т.е. внезапно струпване на десетки или стотици случаи след такова свръхразпространение. Играем си с огъня. Въпросът не е дали ще стане. Ще стане, ако продължаваме така."