Популярната сред младежите китайска социална мрежа TikTok е заплашена да загуби основен пазар - американския, съобщи държавният секретар Майк Помпео пред "Фокс Нюз".

Управлението на Тръмп обмисля да блокира платформата за видеосподеляне, наред с други приложения с китайски произход.

"Сваляйте това приложение, само ако искате личните си данни в ръцете на Китайската комунистическа партия", допълни Помпео.

TikTok е създадена през 2016 г., но се появи на международния пазар през 2018 г. и бързо придоби популярност, особено сред младежите. Платформата е видео-базирана социална мрежа, разчитаща на кратки клипове във вертикален формат - т.е. изцяло ориентирана към мобилни устройства. Друг ключов елемент е многократното използване на едни и същи звукови файлове за създаване на различни клипове, както и "отговаряне" на клипа на един потребител от друг.

TikTok обаче е и приложение с изключително много проблеми в сигурността. Според специалисти, то събира в пъти повече информация от потребителите в сравнение с Twitter, Facebook и другите големи социални мрежи. В добавка тази информация се агрегира и пази в Китай. Компанията бе глобена с 5,7 млн. долара миналата година в САЩ за нарушаване на закона за личните данни на децата. През ноември 2019 г. правителството започна разследване.

Компанията зад приложението е ByteDance, базирана в Пекин и основана от китаец, но управлявана в момента от американски главен изпълнителен директор. След Китай и Индия, САЩ са най-големия й пазар.

Вчера TikTok обяви изтеглянето си от Хонконг заради новия закон, наложен от Китай, който може да третира всякакви призиви за демокрация като тероризъм.