Бразилският президент Жаир Болсонаро е дал положителна проба за COVID-19, потвърди самият той днес, цитиран от "Бизнес инсайдър".

Болсонаро беше тестван за коронавирус в понеделник и разговаря с привърженици от разстояние малко след това.

"Върнах се от болницата сега, направих скрининг на белите дробове, белият дроб е чист, ОК? Преди малко отидох да направя преглед на Covid, но всичко е наред", каза Болсонаро на привърженици извън президентския дворец в Бразилия, като същевременно ги призова да спазват дистанцията си. Тогава той носеше маска.

Миналия месец федерален съдия в Бразилия разпореди на Болсонаро да носи маска на публично място, докато е в бразилската столица или да плати глоба.

Подобно на президента на САЩ Доналд Тръмп, с когото Болсонаро има изключително приятелски отношения, бразилският президент рутинно отхвърля научните данни за COVID-19 и пренебрегва препоръките с оглед на общественото здраве.

"Нашият живот трябва да продължи. Работите трябва да се запазят ... Трябва да, да се върнем към нормалното", каза Болсонаро по време на реч през март. "С моята история като спортист, ако бях заразен с вируса, нямаше да имам причина да се притеснявам. Не бих почувствал нищо, или би било най-много просто малък грип."

Бразилия има част от най-лошите коронавирусни огнища в света. Тя е на второ място по потвърдени случаи след САЩ. Най-голямата държава в Латинска Америка е регистрирала над 1,6 милиона потвърдени случаи и 65 000 починали от COVID-19, отбелязва Ройтерс.

В интервю, излъчено по държавната телевизия Те Ве Бразил (TV Brasil) 65-годишният Болсонаро разказа, че се почувствал зле в неделя и започнал да приема хидроксихлорокин - лекарство против малария с недоказана ефективност срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

"Имах 38 градуса температура, но белите ми дробове бяха чисти. Лекарите ми дадоха хидроксихлорокин и азитромицин (антибиотик) и след това се почувствах по-добре. Съвсем добре съм", добави Болсонаро и уточни, че ще работи колкото се може повече дистанционно, предаде Франс прес.

В понеделник вечерта президентът съобщи, че си е направил рентгенова снимка на гръдния кош във военна болница.

През изминалите почивни дни Болсонаро присъства на няколко публични прояви и беше в близък контакт с американския посланик Тод Чапман по време на празненствата за националния празник на САЩ 4 юли. На излъчени кадри се вижда, че нито един от тях не е с маска, съобщи Ройтерс.

Посолството на САЩ в Бразилия съобщи вчера в Туитър, че на 4 юли посланик Чапман е обядвал с Болсонаро, петима министри и със сина на президента - конгресмена Едуардо Болсонаро.

Посланик Чапман нямал симптоми, но щял да си направи тест и да вземе предпазни мерки, съобщи посолството.