Над 2000 души се събраха на протест в защита на природата в центъра на София и тръгнаха на шествие. Съпътстващи протести има и в други градове на страната - Бургас, Пловдив, Русе и т.н. 

"ПрироДА, бетонираНЕ", скандирания "Оставка", "Долу ръцете от природата" бяха част от лозунгите и скандиранията. Конкретният повод за предложени промени в законодателството от управляващата коалиция, с които да се отложи регламентиране на местообитания по Натура 2000.  И не само.

Снимка Веселин Боришев.
БТА

Според екоактивистите доброто управление на местата "Натура 2000" може да се постигнегат да бъдат постигнати и без законови промени. Освен това готвените промени в Закона за биоразнообразието на практика биха довели до узаконяване на вече съществуващи бетонни проекти и ново застрояване - на морето, на планините, 

„Ако се приеме това предложение, това означава, че например за защитена зона "Централен Балкан", която попада на територията на 5 регионални инспекции по околна среда и водите, това означава, че за тази зона ще попада в 5 териториални плана за управление. Нали разбирате колко ефективно е това, колко е смислено.

Вторият много ключов момент е изхвърлянето на учените. Какво е предложението сега – някакъв комитет, в който участват хора, които нямат отношение и познания за биоразнообразието, да се произнасят по стратегически документи за видове и местообитания. Изхвърлят се учените, които не са на пряко подчинение на министерството“, обясни Катерина Раковска - коалиция "За да остане природа в България", цитирана от бТВ.

Веселин Боришев
БТА

Коментар от Министерството на околната среда и водите няма. 

Веселин Боришев

От предцентъра на НФСБ, чийто лидер Валери Симеонов е сред вносителите на промените в закона, пък разпространиха мнението на Тодор Георгиев от защитаващото всички проекти за строителство по морето сдружение "Национална асоциация Българско Черноморие", споделено пред бТВ точно преди старта на протеста. 

„Действащият закон за биологичното разнообразие трябва да бъде променен, защото той не е правен съгласно европейските директиви, а по модел на нацисткия закон на Хитлер и Гьоринг. Промените, които НФСБ предлага сега, трябваше да бъдат направени отдавна”, заяви Георгиев