Великобритания ще възобнови износа на оръжия за Саудитска Арабия, въпреки безпокойствата, че те може да бъдат използвани в конфликта в Йемен, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Това стана само ден след като британското правителство наложи санкции заради убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Кашоги на 20 саудитци в съответствие със свой нов механизъм за наказване на нарушенията на човешките права.

Британската държавна министърка за международната търговия Лиз Тръс каза вчера в парламента, че съгласно оценка на правителството "няма явен риск износът на оръжия и военно оборудване за Саудитска Арабия да бъде използван за извършване на сериозни нарушения на (международното хуманитарно право)".

Опозиционни депутати и активисти обаче осъдиха решението на консервативното правителство като "морално незащитимо".

"Лицемерието ме оставя без думи", написа в Туитър депутатката от Зелената партия на Англия и Уелс Каролайн Лукас. Тя изрази недоумението си "как външният министър може да каже единия ден, че (Великобритания) ще действа като сила на доброто в света, изправяйки се в защита на човешките права, а след това, на другия ден, да се съгласи на това морално безчинство е просто невероятно".

Говорителката на основната британска опозиционна сила, Лейбъристката партия, за международната търговия нарече решението на консервативното правителство "морално незащитимо".

"И обявяването на това решение само ден след като 20 представители на саудитските власти правилно бяха включени в санкционния списък "Магнитски" на Форин офис заради участието им в убийството на Джамал Хашоги - журналист, убит отчасти и заради това, че критикувал поведението на Саудитска Арабия във войната в Йемен - е най-малкото изпращане на смесени послания, подкопаващо твърдението на правителството, че е защитник на човешките права", заяви Емили Торнбъри.

Британската държавна министърка за международната търговия увери, че няколко инцидента, при които е възможно Саудитска Арабия да е нарушила международното хуманитарно право, са изолирани случаи. Британското правителство смята, че Рияд "има искрено намерение и е способен да се спазва" това право.

Миналата година Великобритания преустанови износа на оръжия за Саудитска Арабия, след като съд постанови, че той е незаконен без точна оценка на хуманитарните рискове.

Според данни на базирания в Стокхолм Международен институт за изследване на мира Великобритания е осигурила 13 процента от саудитския внос на оръжия в периода 2015-2019 г., а САЩ - 73 на сто. Британският износ е възлизал на поне 1,4 милиарда долара годишно.