Състоянието на най-богатия човек в света Джеф Безос надмина рекордните 180 млрд. долара на фона на поскъпването на акциите на Амазон (Amazon), според данни на списание "Форбс", цитирани от ТАСС.

По оценка на изданието към вчерашния ден пазарната капитализация на Амазон е достигнала 1,52 трлн. долара. По този начин богатството на Безос, който държи 11,1 процента от акциите на онлайн търговеца, вече превишава 181,5 млрд. долара. "Форбс" подчертава, че това е рекордна стойност откакто се води статистиката.

Към момента на затваряне на фондовата борса в Ню Йорк една акция на Амазон се котираше за 3081,11 долара, поскъпвайки с 2,7 процента за сесията. В понеделник пазарната капитализация на концерна за първи път превиши 1,5 трлн. долара.

През април "Форбс" за трети път постави Безос на първо място в класацията на най-богатите хора в света. Към съответния момент той имаше около 113 млрд. долара, според изчисленията на списанието. На второ място е Бил Гейтс, съоснователят на софтурния гигант Майкрософт (Microsoft), с 98 млрд. долара, а на трето - шефът на френската група за луксозни стоки Луи Вюитон Моет Хенеси (Louis Vuitton Moet Hennessy) Бернар Арно със 76 млрд. долара.

Същевременно финансистът Уорън Бъфет, който дълги години също бе на първите места в класацията, е дарил акции от холдинга си Бъркшър Хатауей (Berkshire Hathaway) на стойност 2,9 млрд. долара на четири семейни благотворителни фондации и на Фондация Бил и Мелинда Гейтс, информира Ройтерс.

Това е 15-ото годишно дарение на Бъфет, който започна да дарява акциите си през 2006 година за благотворителни цели. Досега даренията на инвеститора, който на 30 август ще навърши 90 години, вече са за над 37,4 млрд. долара. Той направи най-голямото си дарение миналата година - 3,61 млрд. долара.

Бъфет вече е дарил 48 процента от акциите на Бъркшър, но все още държи 15,5 процента от конгломерата с централа в Омаха, щата Небраска, и контролира 31 процента от правата на глас, предаде БТА.