След дълга пауза строежът на „Северен поток“ 2 може да продължи. Дания разреши полагането на тръби в нейна акватория в  понеделник и руски кораби вече работят  там, съобщи Ройтерс.

Тръбата ще транспортира газ от Русия към Германия, но Вашингтон и Източна Европа се противопоставят твърдо на този план. САЩ дори заплашиха със санкции всички, които се включат в строежа – не само фирми, но и държавни институции рискуват да попаднат в черния списък на Вашингтон.

Санкции вече са наложени над фирмите, на които принадлежат корабите за полагане на тръбите. Това бе причина холандско-швейцарската „Allseas“ да се откаже от проекта. Строежът бе прекратен до пристигането на руски кораби в региона.

От санкции от страна на САЩ са заплашени и застрахователите на тръбопровода,, както и фирмите, които ще сертифицират работата му.  Дори германски локални политици могат да попаднат в черния списък. Затова решението на Дания бе напълно неочаквано.

Конфликтът около газопровода е сериозен проблем не само в отношенията между САЩ и Германия, но и между САЩ и ЕС. ЕС не желае американските власти да имат думата при решаването на европейски въпроси и обмислят твърда реакция спрямо Вашингтон. Германският външен министър Хайко Маас призна, че отношенията със САЩ са напрегнати и трябва да се направи всичко възможно те да се подобрят.

„Европейската комисия подготвя  ответни мерки, ако се стигне до налагането на санкции“, предупреди обаче той.

Посланикът на Германия в Москва Геза Андреас фон Гайр пък обяви, че е оптимист за бързото довършане на проекта. Дания е позволила полагането на тръби и със закотвяне, но встрани от първоначалния маршрут, за да се избегнат евентуално потънали оръжия от световната война.