Българският депутат Ангел Джамбазки заплаши със съд евродепутати, които го нарекоха расист.

Това стана на пленарна сесия на Европарламента днес в Брюксел, по време на дебат за засилване на интеграцията на ромите.

Гневът на Джамбазки бе предизвикан от изказване на германския евродепутат от ромски произход Ромео Франц.

Първо Франц заяви, че има много случаи на насилие срещу роми в България, Румъния и Словакия. Много хора били затворени в кварталите си и нямали достъп до храна и вода. Подобно нещо се случвало дори в Германия. Там дори разрушили паметник на избити от нацистите роми заради трамвайна линия.

„В този парламент ставаме свидетели и на расистки изказвания. Г-н Джамбазки, много ви моля, спрете се за малко. Поставете се на наше място. Попитайте се как бихте се почувствали, ако сте изправени пред расизъм и насилие“, призова Франц, който е син на преживял Холокоста.

В България ромите биват сегрегирани и получават по-лошо обслужване, когато става дума за защита на репродуктивността им, каза ирландката Креър Дейли. Очевидно тя имаше предвид грижите в родилните домове.

Крайнодясната Франс Жаме от Франция обвини ромите, че изобщо не желаят да се интегрират. И се изказа против идеята да бъдат отделени повече пари за това. Според нея на фона на сегашната ситуация трябва да бъде направен избор и той е да бъдат защитени французите. Думите на Жаме предизвикаха шумно неодобрение в залата.

Евин Инсир от Швеция, която е от кюрдски произход и е родена в Турция, призова такива речи да бъдат изтрити от архивите на Парламента.

Джамбазки изчака реда си, който дойде 20 минути след този на Ромео Франц. И веднага стовари гнева си върху германеца.

„Имам забележка към колеги от тази част на залата, която си позволяват да отправят недопустими забележки към членове на ЕП. Санкционирайте ги, или аз ще поискам извинение и от тях, и от вас“, започна депутатът от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Той допълни, че няма да коментира думите на колегите си, които твърдят, че у нас има дискриминация. Според него те дори не знаят къде на картата се намира страната ни.

„Нямате никаква представа за какво говорите. Говорите наизуст, както обикновено. Но искам да ви поканя. Елате в България, да ви покажа как се живее в едно малко населено място, където възрастни хора са тормозени непрекъснато от битова етническа престъпност. Елате да видите тези, които защитавате. Елате да видите какви неща говорите. И докажете и покажете какво правите наистина“, обърна се Джамбазки към залата.

След което заплаши със съд тези, които го наричат расист.

На няколко пъти забележка се опита да му направи Евин Инсир. Реакцията на българския представител бе само „Ооооо!“

След това Джамбазки започна да се надвиква с водещата заседанието – зам.-председателката на ЕП Хейди Хаутала. Тя го посъветва да се оплаче на председателя Давид Сасоли. И допълни, че има правото да направи обяснително изказване в края на дебата.

Джамбазки не пропусна да се възползва от това право.

„Настоявам да получа пълен видеозапис с твърденията на колегите, които ни споменаваха мене и колегата отзад, и твърдяха, че сме расисти, за да можем да им дадем възможност да докажат в съда своята правота. Настоявам да накажете тези колеги“, поиска той от Хаутала.

После обвини тези, които го обявиха за расист, че спекулират със свободата на словото:

„Те винаги се опитват да ни обвиняват в нещо и смятат, че имат право да ни обвиняват. Аз не мисля така. Мисля, че всяко мнение на всеки един свободно избран човек би трябвало да тежи еднакво. Би трябвало да не бъркам. И когато някой смее да се обади от онези банки там и каже: „Ти си расист“ – е, добре, докажи го. Застани с лицето си и докажи това, което твърдиш. Аз твърдя, че колегите отляво – болшевики, марксисти, хора, които симпатизират на комунизма, всъщност злоупотребяват. И трябва да носят отговорност за своите думи. В момента продължават да подвикват и да не уважават правото на обяснение.“

Накрая той се похвали, че познава много свестни роми.

„Мога да ви покажа десетки български граждани, прекрасни цигани, прекрасни! Те ви се присмиват и не желаят да ги представлявате“, каза той по адрес на Ромео Франц.

Българският депутат обясни, че „прекрасните цигани“ са вписани в българското общество. 

В заключение той премина на английски и каза:

Every voice matters. („Всеки глас има значение“.)