Ирландският финансов министър Паскал Донъхоу е новият председател на Еврогрупата.

Той спечели надпреварата с тайно гласуване онлайн в конкуренция с колегите си Пиер Граменя от Люксембург и Надя Калвиньо от Испания.

Донъхоу (44 г.) ще наследи португалеца Мариу Сентену, чийто мандат изтича в края на седмицата. Той печели с обикновено мнозинство, което означава, че за него са гласували повече от 10 министри. Еврогрупата се състои от финансовите министри на 19-те страни от еврозоната.

Новият председател ще започне мандата си от 2 години и половина на 13 юли.

Избирането на Паскал Донъхоу може да се смята за изненадващо, тъй като според мнозина фаворит за поста бе Надя Калвиньо. Като нейно предимство бе изтъкнат продължителният ѝ трудов стаж в Еврокомисията.

Паскал Донъхоу пък бе кандидат на компромиса извън традиционното противопоставяне между северните и южните страни. Той се ползва с пълната подкрепа на Европейската народна партия (ЕНП), от която са ръководителите и министрите от повечето страни членки на ЕС.

Сентену: България има напредък за чакалнята

Напускащият поста си Мариу Сентену заяви в отговор на журналистически въпрос, че България и Хърватия са постигнали значителен напредък по пътя към чакалнята на еврозоната. Той обаче отказа да съобщи дали има решение за официална подкрепа на двете държави в тази насока.

„България и Хърватия работят за изпълнение на ангажиментите си за присъединяване към ERM-2 и Банковия съюз. Мога да кажа, че и двете отбелязаха значителен напредък и че на този етап свършената работа е значителна. Днес не е време да се правят съобщения, но прогресът е сигурен“, каза той.

По-рано днес Ройтерс съобщи, че официални представители на еврозоната са готови да позволят влизането на двете страни във валутния механизъм, който е предварителен етап за приемане на еврото като национална валута.

Колко е важен постът

Постът председател на Еврогрупата е от изключителна стратегическа важност. Той председателства месечните срещи на министрите на финансите от еврозоната, които целят да координират националната икономическа политика на страните.

Тази задача изисква голяма дипломация, тъй като трябва да се постигат компромиси между големите финансисти от Севера, привърженици на бюджетна дисциплина, и южните страни, смятани за не толкова пестеливи, отбелязва АФП.

Мисията, която очаква Донъхоу, е от ключово значение. В момента европейците се опитват да се споразумеят за плана за възстановяване на икономиката на ЕС от коронавируса.