Гърция задължава всички влизащи през ГКПП Промахон да покажат скорошен отрицателен тест за коронавирус, смятано от идния вторник, предаде в. "Прото тема".

Това е една от мерките, които правителството на премиера Кириакос Мицотакис взе днес на извънредно видеоконферентно заседание.

Другите включват засилване на проверките и на мобилните звена за вземане на проби, съобщи правителственият говорител Стелиос Пецас, цитиран от вестника.

Тези, които влизат през Промахон, от 6:00 ч. сутринта във вторник, 14 юли, са длъжни да покажат отрицателен резултат от молекулярен тест (т. нар. PCR), който да е бил извършен най-много до 72 часа преди това,  каза Пецас.

Остaва изискването влизащите да попълват онлайн декларация (Passenger Locator Form (PLF) най-късно 24 часа и най-рано 48 часа преди влизането си в Гърция.

Засилват се проверките за спазването на противоепидемиологичните мерки в Гърция. Над 300 такива проверки ще бъдат извършени в цялата страна до неделя.

Причина за затягането на режима е увеличаващият се през последните дни брой на новорегистрираните случаи. Вчера те бяха 50, като 27 от тях - на влизащи отвън.

На заседанието Мицотакис е подчертал, че "не бива да има отпускане". Отварянето на страната трябва да стане с "приоритетна грижа за безопасността на посетителите и на жителите на туристическите дестинации“.

Той е настоял за стриктно прилагане на здравните правила, засилване на контрола и предприемане на допълнителни защитни мерки, особено по северните граници на страната.