„Силното решение беше първите две политически формации да намерят сили да преодолеят наслагванията от последните години и да се намери решение, което отговаря на интереса на обществото и държавата. Силното и отговорно решение беше друго, но за съжаление, не се стигна до него, а именно първите две политически сили да намерят формулата, в която да се гарантира стабилност и сигурност в средносрочен план.”

Това каза в студиото на БТВ Румен Петков от АБВ. Според него все пак в сегашната ситуация има две неща, които гражданите трябва да приветстват. 

"Първото е, че опитите, стремежът да се формира мнозинство и правителство са публични и никой не може да обвини политическите сили в заиграване, в стремеж нещо да се прикрие или да се договори в ъгъла. Второ – търси се политическа плътност и политическа легитимност", смята Петков.

Той напомни, че АБВ не е функция на БСП и че за движението въпросът за подкрепа на едно правителство и участие в мнозинство минава през политическо споразумение с ясни ангажименти и отговорности.

"Всичко останало е да седиш в ъгъла, да зяпаш с променлив успех срещу мнозинство и правителство, да внасяш закони, които до онзи ден си игнорирал и да внасяш напрежение, от което в момента държавата няма интерес”, коментира Петков.

На въпрос как му се струва управление начело с Радан Кънев, той каза, че според него това е нереализуем вариант, най-малкото поради изборния резултат.

„Изборният резултат предполага и министър-председателят и председателят на Народното събрание да бъдат излъчени и подкрепени от партията, която спечели изборите”, добави още политикът.