2020 е същото като 2013, само дето е 2020. И тогава, и сега, леви, десни и центърът се карат кой да води бащината дружина. Ако сте умни, ще си изровите фейсбук статусите от преди 7 години и ще ги пуснете отново сега. А ако сте много умни, ще си ги прегледате внимателно, за да видите какво се получи от протестите тогава, за да го избегнем сега. За по-мързеливите ще припомня с две думи: докато протестът се караше кой е по-автентичен, Бойко заяви, че комунистите идат, протестът се спихна и той отново бе избран, за да ни пази от тях. Само дето през 2013-а това стана за няколко месеца, а сега си го каза още в началото. Не му се губи време на човека.

Така че, ако все още настояваме, че сме горе-долу умни, нека тоя път го изненадаме и не го преизберем. Даже, понеже и на нас вече не ни се губи време, може не само да не го преизберем, а направо да го изметем. Барабар с всеки, който се навърта около протеста с идеята да стане служебен премиер, и.д. министър, депутат със златен, сребърен или среден пръст, съветник по културата в МВР, нещо в СЕМ, да му дадат без пари къща в центъра на София, работа в някоя агенция или европроект за фирмата или просто да му подарят самолетен билет Дубай-София.

Разбира се, най-трудното отново е да се разберем кой протест е нашият и не е ли твърде интелигентен баш па тоя лидер, който ни е повел, щото то ние си се знаем и акъл и възпитание хубаво, ма децата ядат леб. И луканка.

Затова, да не ви губя времето и аз, пускам тук едно наръчниче за лидери, с което да направим кастинг за най-подходящия. Тъй като се съобразявам с българските особености, няма да ви досаждам с идеи какъв трябва да е тоя лидер. А направо ще карам по същество и ще кажа какъв трябва да не е.

  1. Да не е твърде умен. Щото умни хора на тая територия сме само аз и учителката ми по математика, това всеки си го знае за себе си. Ама кой ще избере доброволно учителката си по математика да го наставлява и управлява и на дърти години?
  2. Да не говори засукано и с дълги изречения, а ясно, кратко и да има харизма. Ясно и кратко говори, цитирам, пу да ви е.а м..ката, Веждито. А харизма има Бацето. И то каква харизма – такова с 200 и вас, и нас и даже в чужбина ги минава всичките и повечето не само не се оплакват, ами завтарят, че и потретват.
  3. Да не се облича с костюми, пуловери или затворен чепик и чорап през летото. Джапанка, каскет, потури, кръст на врата, може и татуиран, коси не обичаме, щото който има коса, ползва шампоан, а шампоанът е за... как да го кажа толерантно, за хората, дето не таковат с 200. Бръснач и това е.
  4. Да не е гърчав и възпитан такъв, да се гъне пред микрофона и да обяснява сложно какво трябвало да бъде, па съдебни реформи, па монетарни съюзи, па мониторингови механизми... да заспи народа още на третата дума. Трябва да е некой, дето и да се оригне, без да иска, пак ще му пляскат.
  5. Да е патриот, ама не прекален, щото става съмнително. Като хване байрака да го вее, ама така, по-интелигентно, не като съветски войник връз Райхстага.
  6. Обаче пък и да не прекалява с изтънчеността си, да друсва от време на време по някое хоро на площада. Ама истинско такова, с йонички и дълго соло, да не се прави на Панчо Владигеров с някоя джазирана версия.
  7. Да няма политическа програма, щото политическите програми само объркват хората. А и никой не ги чете.
  8. Да не е много познат, щото тия, дето ги знаем, си ги знаем. Ма и непознат да не е, че тия дето не ги знаем, кой ги знае.
  9. Да не ме е блокирал във фейса.
  10. Да е пълнолетен или поне да не гледа вече "Картуун Нетуърк".