Комисията за защита на конкуренцията започва очакваната проверка за концентрация на сделката, с която държавната Българска банка за развитие придоби миноритарен пакет акции за почти 20% в Първа инвестиционна банка. Уведомлението е дошло, както е по закон, от ББР. 

Самото производство е образувано на 10 юли, тоест още в края на миналата седмица. В посоченото съобщение от КЗК се казва директно, че сделката се очаква да окаже въздействие върху банковия пазар в страната. 

От Комисията обясняват, че ще се произнесат след извършване на цялостна оценка на нотифицираната сделка. Към момента няма основание да се смята, че КЗК може да спре сделката. 

Припомняме, че на 12 юни стана ясно, че ББР влиза в ПИБ, за да може емисията по увеличаването на капитала на банката да бъде успешна и да бъдат събрани нужните 200 милиона лева. Това беше едно от последните условия, които стояха пред България за влизането й в чакалнята на еврозоната. Именно с такъв аргумент беше оправдана и сделката. А дупката в ПИБ беше открита от ЕЦБ преди година, когато стрес-тест на системата показа, че са нужни още над 260 милиона евро, за се вмести в банковите правила на валутния съюз.

Оттогава ръководството на ПИБ направи няколко постъпления в тази посока, като с няколко особени счетоводни действия дупката намаля. По-късно бяха продадени и пакети с лоши кредити за над 500 милиона лева. Със записването на новата емисия условието ще бъде изпълнено. 

В края на миналата седмица Европейската централна банка обяви официално, че България е приета в чакалнята на еврозоната и продължава своя път към еврозоната. Минималното време, което можем да прекараме в ERM II е две години.

Българската банка за развитие ще бъде допълнително капитализирана със 140 млн. лв.

Освен проверката в КЗК обаче, сделката по придобиването отива и на съд. Жалба срещу нея подадоха преди две седмици съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев и адвокат Албена Белянова. Според тях държавата ще загуби цели 70 млн. лв. заради завишената емисионна цена на акциите на ПИБ. Делото ще се гледа от Върховния административен съд