Масовите протести в целия свят и всички процеси, отключили се след смъртта на Джордж Флойд, водят и до това - клубове в САЩ да сменят име, емблема и символи заради расистки съображения.

Започва се от голям отбор в спорт №1 отвъд Океана - американския футбол. "Вашингтон Редскинс" обяви, че ще промени името и логото си (изображение на индианец в профил), защото се считат за обидни към индианците. Клубът е на 88 години и е петкратен шампион, а три от титлите му са на Супербоул (1982 г., 1987 г., 1991 г.).

"Червенокожите" (вече не) разпространиха официално съобщение, в което заявяват, че след десет дни на обмисляне са се решили на съдбовната промяна. Тя е много трудна за собственика на клуба Дан Снайдър, който е фен от дете на тима, носещ имато Redskins от 1933 г., когато още се е помещавал в Бостън.

Протест срещу името на "Редскинс" от октомври миналата година.

Милиардерът заявяваше през годините, че няма да смени името - натискът не е отсега, във времето идваше най-вече от индианци и техните организации. Но не беше така грандиозен.

Снайдър обаче сега няма избор, всъщност има - клубът да престане да съществува, тъй като губи всичките си спонсори, ако не изпълни желанието ми. Губи и фенове.

Компании като FedEx (тя държи правата върху името на стадиона в щатската столица), Nike, Pepsi и Bank of America заявиха, че ще оттеглят подкрепата си от "Редскинс". Последваха ги Amazon, Walmart, Target и отново Nike, които свалиха фенските стоки на клуба от магазините си. Спортната телевизия ESPN ги допълни - няма да използва повече името и логото при репортажи и информации за "Вашингтон".

Новото име ще бъде избрано преди старта на новия сезон в Националната футболна лига (НФЛ) през септември. В медиите се появиха първите "номинации" - "Сенатърс", "Уориърс" и "Ред Тейлс" ("Червените фракове").

"Редскинс" е преместен от Бостън във Вашингтон през 1937 г. и е бил собственост бизнесмена Джордж Престън Маршъл - подръжник на расовата сегрегация. Наскоро негова статуя край стадиона беше свалена и осквернена от демонстранти. Името му ще бъде свалено от музея, наречен "Кръгът на славата".

"Вашингтон" последен в американския футбол е започнал да взема афроамериканци. Това става през 1962 г. и то под натиска на правителството, че ще изгони отбора от стадиона му, прекратявайки договор за наем.

Същевременно "Редскинс" е първият тим, с който тъмнокож куотърбек става шампион на НФЛ. Това е легендарният Дъг Уилямс, извел отбора до титлата през 1988 г., побеждавайки на Супербоул 22 "Денвър Бронкос" с 42:10. Подавачът е избран за Най-полезен играч на финала, пасовете му преодоляват 340 ярда, а той записва четири тъчдауна само в една четвърт, което е рекорд на големия мач.

Дъг Уилямс (вляво) през 2011 г. Снимка Уикипедия

Това не е първият отбор, който сменя името си под натиск или от други съображения, различни от бизнес интерес. През 1995 г. баскетболният "Вашингтон Булетс" приема добавката "Уизърдс". Прави го, за да не бъде свързван с куршуми, а оттам и с насилие.

Напът да последва "Редскинс" е велик клуб в бейзбола - "Кливланд Индианс". Там е въпрос на дни.

А и други отбори са на прицел заради имена, свързани с коренните жители на Америка - "Атланта Брейвс" (бейзбол), "Канзас Сити Чийфс" (американски футбол), "Чикаго Блекхоукс" (хокей на лед)... Тези са най-известните, а има още десетки, може би стотици сред всички спортове и нива в Съединените щати от деца до професионалисти.

Реакциите за хода на "Вашингтон Редскинс" (вече не използвайте това име!) са смесени. Сред феновете има такива, които не одобряват, но индианците, политиците, правозащитни организации приветстват.