Еврокомисията да представи делегиран акт, който да отмени за 12 месеца безвизовия режим с ЕС за американски граждани.

Причина е фактът, че гражданите на България, Румъния, Хърватия и Кипър все още не могат да влизат в САЩ без виза.

Призивът бе отправен днес от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента. Тя прие проекторезолюция с 37 гласа „за“, 21 „против“ и 6 „въздържал се“. ЕК трябва да действа според механизма за реципрочност.

Гражданите на 23 страни членки на ЕС са освободени от изискването за визи до 90 дни в рамките на 180-дневен период. Американците също не се нуждаят от визи при краткосрочни пътувания да Съюза.

Съгласно законодателството на ЕС ако трета страна не отмени изискванията за виза в рамките на 24 месеца от официалното уведомление за неспазване на принципа на реципрочност, Комисията трябва да приеме делегиран акт. Той трябва да отмени безвизовия режим за гражданите на тази страна за период от 12 месеца. Както Европарламентът, така и Съветът на ЕС могат да възразят срещу такъв делегиран акт.

Въпросът за нарушението на принципа на реципрочност за гражданите на България, Хърватия, Кипър и Румъния, бе официално повдигнат на 12 април 2014 г. Тогава в списъка бе и Полша, но изискванията към нея отпаднаха през 2019 г. Крайният срок за ответни действия от страна на ЕК изтече на 12 април 2016 г.

Европарламентът вече поиска от Комисията да следва правилата на европейското законодателство в резолюция, приета през март 2017 г.

Според евродепутатите „въпросът се отнася (...) до солидарността между държавите членки на ЕС“. Той е също така „институционален, тъй като Парламентът и Съветът понастоящем са лишени от правото“ на адекватно участие в прилагането на механизма за реципрочност.

В проекторезолюцията се изтъква още, че повторното въвеждане на визовите изисквания за гражданите на САЩ би било ефективно само в случай, че ЕП или Съветът не възразят срещу делегирания акт.

Незаконодателната резолюция ще бъде обсъдена в бъдеща пленарна сесия на ЕП по повод на въпрос с искане на устен отговор към Еврокомисията. Той бе приет от парламентарната комисия днес.