Китайската компания Oppo представи нова технология за бързо зареждане на смартфони - 125-ватова зареждачка, която е способна да напълни батерия от 4000 mAh само за 20 минути.

Зареждане до 41% пък отнема само 5 минути.

В сравнение с лидерите на пазара, това е минимум три пъти по-голяма скорост на зареждане.

Всъщност, второто място се държи отново от Oppo, с тяхната Super VOOC зареждачка, представена миналата година, която е 50W и зарежда голяма смартфон батерия за около 45 минути.

Китайската компания съобщава и за безжична зареждачка, която е 65W - по-бърза от повечето жични зареждачки на пазара. Тя ще се казва AirVOOC и ще усеща кога непознати обекти са поставени върху нея. Друг продукт ще е по-малка зареждачка за пътуване, но пак с впечатляващи 110W.

Важно е да се отбележи, че още няма смартфон, който да се възползва от новата зареждачка. Това обаче вероятно скоро ще се промени - SuperVOOC бе представена през септември миналата година, а Oppo Reno Ace, първият смартфон, който поддържаше технологията, излезе през януари тази година.

В момента Oppo е лидер в бързото зареждане, а някои от далеч по-големите компании изостават. iPhone идва със смешна 5W зареждачка, можете да си купите допълнително 18W. Huawei и Samsung предлагат до 45W на флагманите си.