Руски учени се поздравиха резултатите от първото клинично изпитание на потенциална коронавирусна ваксина в сряда, заявявайки, че тя е доказано безопасна и че доброволците са разработили имунен отговор, предаде Ройтерс.

Говорейки пред препълнена стая без носене на маски, трима от 18 доброволци, наблюдавани един месец в университета "Сеченов", заявиха, че са имали малко странични ефекти.

Очаква се в средата на август в Русия да започне по-мащабно проучване, предназначено да установи силата на имунния отговор, произведен от ваксината, и колко дълго ще продължи защитата.

Над 100 възможни ваксини се разработват и тестват по целия свят, за да се опитат да спрат пандемията. От 19 в изпитания върху хора, само две са в последната фаза III - едното на китайската Sinopharm, а другото на AstraZeneca и на Оксфордския университет.

В същото време Си Би Ес Нюз съобщи, че първата ваксина COVID-19, тествана в САЩ е възстановила имунната система на пациенти при изпитания по начина, по който учените са се надявали.

"Както и да го погледнете, това е добра новина", заяви по този повид д-р Антъни Фаучи, главният експерт по инфекциозни заболявания в правителството на САЩ, пред Асошиейтед прес.

Експерименталната ваксина, разработена от колегите на Фаучи от Националните институти по здравеопазване и от компанията Moderna Inc., ще влезе в най-важното си изпитание на 27 юли. Става дума за проучване върху 30 000 души, за да докаже дали инжекциите с нея наистина са достатъчно силни, за да предпазят от коронавирус.

Руската

"Тествахме предимно за безопасност", каза пред Ройтерс Елена Смолярчук, шеф на катедра в университета "Сеченов" и един от координаторите на процеса.
„При неспецифичния имунитет можем да говорим само за предварителни резултати. Те показват добра, положителна тенденция, засилване на неспецифичния имунитет “, добави тя.

Въпреки това всички окончателни заключения относно имунния отговор сред доброволците ще бъдат направени от Института "Гамалея", който разработи ваксината, и се очакват към края на месеца.

След това руското здравно министерство ще реши дали да регистрира ваксината и ще започне мащабно изпитване, каза Смолярчук.

Ваксината се прилага в две дози и се състои от два серотипа на човешкия аденовирус, всеки от които носи S-антиген на новия коронавирус, които влизат в човешките клетки и произвеждат имунен отговор, каза Смолярчук.

Първо е тествана върху примати и след това е приложена върху доброволците на 18 юни.

Платформата, използвана за ваксината, е разработена от руски учени в продължение на две десетилетия и е била в основата на няколко ваксини в миналото, включително три срещу ебола, каза Вадим Тарасов от университета "Сеченов".

Министерството на отбраната, което проведе паралелно изпитване на същата ваксина върху отделен набор от 20 доброволци, също съобщи в сряда, че те са били изписани.

Американската 

В САЩ изследователите съобщиха очакваните с нетърпение резултатите от първите 45 доброволци, които запретнаха ръкавите за инжекциите през март. Със сигурност, ваксината осигурява надежден тласък на имунитета, пише Си Би ЕС нюз.

Тези ранни доброволци са изработили така наречените неутрализиращи антитела в кръвта си - молекули, ключови за блокиране на инфекцията - на нива, сравними с тези, открити при хора, оцелели от COVID-19, съобщи изследователският екип в New England Journal of Medicine.

"Това е съществен градивен елемент, който е необходим за придвижване напред с изпитанията, които всъщност могат да определят дали ваксината предпазва от инфекция", заяви д-р Лайза Джаксън от Вашингтонския изследователски институт Kaiser Permanente в Сиатъл, която ръководи изследването.

Няма гаранция, но правителството се надява да има резултати до края на годината - рекордна скорост за разработване на ваксина, отбелязва телевизионният канал.

"Нашата цел е да разполагаме с ваксина за широко разпространение до края или началото на следващата година", e заявил през май президентът на Moderna Стивън Ходж през май, след като е видял предварителни данни от изпитанията във фаза 1.

„Ако ние и други съберем данни, които показват, че ваксината има потенциал да бъде полезна, че е безопасна и да бъде ефикасна, тогава, разбира се, има обстоятелства, при които тя може да бъде използвана за високорискови групи по-рано  - при така нареченото разрешение за спешна употреба. Това е  решение, което регулаторите, по-специално Администрацията за храните и лекарствата на САЩ (FDA), трябва да вземат ".

За ваксината са необходими две дози, които се поставят в интервал от един месец.

Нямала е сериозни странични ефекти. Но повече от половината участници в проучването съобщават за грипоподобни реакции след инжекциите, които не са рядкост при други ваксини - умора, главоболие, втрисане и болка на мястото на инжектиране. При трима участници, които са получили най-високата доза, тези реакции са били по-тежки; така че опитите с нея не продължават.

Някои от тези реакции са подобни на коронавирусните симптоми, но са временни, траят около един ден и се проявяват веднага след ваксинацията, отбелязват изследователите.