Премиерът Бойко Борисов и ключови министри от неговия кабинет са провели днес среща, на която са били обсъждани три варианта за излизане от създавала се ситуация на постоянни протести и недоволство. Новината е потвърдена от ръководството на ГЕРБ пред БНР, както и от източници на Клуб Z.

Вариант първи: подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Повечето от присъстващите са били на мнение, че това е най-неприемливият вариант. Причината: служебният кабинет ще бъде назначен от президента Румен Радев. Резерви има както по отношение на това, че това правителство ще започне да прави "ревизия" на предходното, като от ГЕРБ очакват реваншизъм, така и по отношение на кадрите, които Радев ще назначи за министри. Обсъждано било и ГЕРБ да откаже първия мандат, което би означавало той да отиде при БСП, но само ако от левицата обявят управленския си екип.

Вариант втори: назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица, по време на който депутатите от мнозинството ще гласуват "въздържал се", след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ.

Според източниците ни такъв вариант обаче се е възприел като приемлив - но само наполовина. ГЕРБ нямала намерение да гласува с въздържал се при внесения от БСП вот, а при внесен от нея вот на доверие. Това бил и най-възможният вариант.

Вариант трети: смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера. Последната опция обаче също не се харесвала, защото създавала възможност ситуацията да остане нестабилна и протестите да продължат. 

По време на разговорите било изразено и мнение, че само две партии- ГЕРБ и ДПС, са готови веднага за предсрочни избори, тъй като имат добре организирани структури в цялата страна. Окончателното решение ще бъде взето след завръщането на премиера Борисов от Брюксел, където ще има присъствено заседание на Съвета на ЕС.

Нещо, което потвърди и самият Борисов по-рано сутринта на заседание на Министерски съвет.

Според източниците на Клуб Z обаче - нието един от трите варианта не е обсъждан с коалиционните партньори от Обединени патриоти. И по всичките три възможни варианти пък имало колебания. Като най-приемлив се счита вариантът експертно правителство. Препратки към това направи самият Борисов тази сутрин - при традиционното си изявление преди заседанието. "Единственият суверен това си е народът, той определя кой кога и как управлява. Ние досега сме управлявали винаги след честни избори", заяви. И на няколко пъти говори в далечна перспектива.