Правителството днес прие решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до 31 юли.

"Удължаването на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, ще даде възможност да се засили прилагането на временни противоепидемични мерки, с цел ограничаване разпространението на заболяването и опазването на живота и здравето на гражданите", се казва в съобщението от пресцентъра на МС.

Посочва се, че в България към 9 юли са съобщени 6 342 заболели и 259 починали от COVID- 19.

За периода от 9 юни до момента има рязък ръст на броя на дневно регистрираните случаи в страната.

Това е поредното удължаване на извънредната епидемиологична обстановка в България. Въпреки това здравното министерство продължи с противоречивите заповеди. Последният пример- миналия петък беше обявено затварянето на дискотеки, барове на закрито, ограничаване на броя на гостите на празненства, сватби и т. н. В неделя заповедта на Ананиев беше отменена с неясни аргументи.

"Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 9 юли в света са регистрирани 12 017 118 заболели от COVID-19, в това число 549 276 починали. От тях 1 567 717 случая или 13,05% са заболелите на територията на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, с общ брой починали - 178 826 или 32,56% от всички докладвани смъртни случаи от новия коронавирус", се посочва още в съобщението.

Пада карантина за идващите от Великобритания

От МВнР съобщиха, че пада 14-дневната карантина за идващите от Великобритания. Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев влиза в сила от утре.

"Всички български граждани, пристигащи у нас от Великобритания, вече няма да бъдат поставяни под карантина. Заповедта на здравния министър влиза в сила от утре.
Продължаваме да работим с британското правителство за премахване на карантината в Обединеното кралство за пристигащите от България"
, написа външната министърка Екатерина Захариева във фейсбук.

 

За идващите от кои страни не е нужен PCR тест или 14-дневна карантина става ясно от новата заповед на Ананиев.

Министерският съвет одобри и споразумение, с което Европейската комисия се упълномощава да сключи от името на участващите държави-членки, предварителни споразумения с производители на ваксини за покупка на ваксини за целите на борбата с пандемията от COVID-19, при условията на последваща ратификация, съобщиха още от правителствената пресслужба.

Включилите се в Споразумението държави-членки ще придобият възможността на следващ етап да закупят дози ваксини от производителите на базата на предварителните споразумения за покупко-продажби.