Дипломати от ЕС са се разбрали да извадят Сърбия и Черна гора от препоръчителния списък със страни, които не са членки на Шенгенското споразумение и чийто жители могат да пътуват до общността.

Това твърдят два дипломатически източника пред "Политико".

Причина е влошаващата се ситуация с коронавируса в двете балкански държави.

Българите обаче могат да пътуват свободно до Сърбия, тъй като страната ни не прилага списъка, който няма задължителен характер.

В списъка, който се обновява две седмици след приемането му, няма да бъдят добавени други страни. Това означава, че САЩ например продължават да бъдат изключени от него.

Споразумението е било постигнато вчера между постоянните представители в ЕС на страните членки. След това германското председателство е започнало писмена процедура. Ако няма забережки, актуализираният списък ще бъде официално одобрен утре.

Първата версия бе договорена в края на юни. Тя включва 15 страни плюс Андора, Сан Марино и Ватикана.

Става дума само за препоръка, което означава, че е работа на националните правителства да решат дали да прилагат ограниченията. Засега списъкът е стриктно прилаган само от три държави – Люксембург, Литва и Латвия.

♦ Българитя могат и ще продължат да могат свободно да пътуват до и през Сърбия, обясниха за Клуб Z от външното министерство в София. Страната ни не прилага общностното решение, а двустранното споразумение с Белград. Въпреки това от дипломатическото ведомство препоръчват българските граждани да се въздържат от пътувания до Сърбия, защото се намира на главния път между Западна Европа и България.