Статуята на активистка на движението "Животът на чернокожите има значение" в британския град Бристъл, която вчера бе поставена на мястото на паметника на търговеца на роби Едуард Колстън, бе премахната днес, около 24 часа след поставянето й. Това съобщи Франс прес, като се позова на местните власти.

Статуята "Изблик на сила" на Марк Куин бе поставена вчера на пиедестала, на който преди това се намираше изображението на Колстън. Статуята бе поставена от помощници на скулптора, без кметството на Бристъл да бъде уведомено.

Местните власти казаха, че статуята е премахната по тяхно искане и уточниха, че тя ще бъде поставена в общинския музей, за да може авторът й да си я вземе или да я предостави на градската колекция от скулптури.

Кметът на Бристъл Марвин Рийс обясни вчера в туитър, че разбира, че хората искат да дадат израз на идеите си, но заяви, че статуята, поставена без разрешение от властите, трябва да бъде премахната. Творбата от черна стомана изобразява демонстрантката Джен Рийд, снимана да стои с вдигнат юмрук на вече опразнения от статуята на Колстън пиедестал.

Паметникът на Колстън, който от години пораждаше противоречия, бе съборен и хвърлен в реката по време на демонстрациите на движението "Животът на чернокожите има значение", започнали след смъртта в края на май на чернокожия Джордж Флойд, починал при арест от бял полицай в САЩ, припомни БТА.