„Какво според вас казва Ангела Меркел на Бойко Борисов“, пита „Политико“ в профила си в туитър.

И публикува снимка, на която германската канцлерка сочи с показалеца си право в лицето на българския премиер.

Двамата участват в специалния Европейски съвет в Брюксел.

По-късно АП обясни причината.

"Предпазните маски, правила за социална дистанция и новите начини за здрависване бяха в центъра на днешния Европейски съвет в Брюксел", се казва в репортаж на агенцията, цитиран от БТА.

"Ангела Меркел, която обикновено е изключително сериозна на подобни срещи, се развесели, когато видя, че предпазната маска на българския премиер Бойко Борисов се смъкнала по-ниско от необходимото. В престорен шок и ужас, Меркел посочи носа на Борисов, подаващ се над маската му, с което тя искаше да покаже, че българският лидер е нарушил правилата за борба с COVID-19".

Меркел днес е рожденичка. На днешната дата е роден и още един участник в срещата на върха - португалският премиер Антониу Коща.

Борисов съобщи във фейсбук, че е подарил на Меркел сребърна бъклица с розово масло. Той пожелал и успех на германското председателство на Съвета на ЕС.

Борисов връчва подаръка на Меркел. Снимки Фейсбук

За първи път от избухването на пандемията от коронавируса ръководителите на страните членки се срещат на живо помежду си. В продължение на няколко месеца те провеждаха видеоконференции.

„Истински се надявам въпреки различията днес да имаме вече постигнато споразумение“, заяви при пристигането си Борисов сутринта.

Бъклицата, подарък за Меркел.

Европейският съвет ще се проведе днес и утре. Той е посветен на бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г.

Бойко Борисов изтъкна, че Съветът е изключително важен - и за Многогодишната финансова рамка (МРФ), и за кохезионната, и за селскостопанската политика, и за грантовете. Според премиера има много условности и трудности. Но той се надява на споразумение.

"За мнозина от нас е заложен на  карта нашият европейски проект. Аз съм уверен, но предпазлив. Ще вложа максимална амбиция и заедно с канцлера Меркел и председателя Мишел ще направим всичко, за да бъде постигнато споразумение", каза при пристигането си френският президент Еманюел Макрон.

Европейската комисия предложи бюджет от 1,85 трилиона евро, като част от него е Фондът за възстановяване от 750 милиарда.

Предложението е въз основа на постигнатото на 18 май споразумение между Франция и Германия. Двете водещи сили в ЕС се договориха за спасителен план в размер на 500 милиарда евро.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък предложи преди седмица бюджет от 1,074 трилиона евро. В този случай Фондът остава 750 милиарда. Общо това прави 1,82 трилиона евро.

Ръководителите се изказаха по два пъти, след бе обявено прекъсване. Между него и вечерята бяха проведени консултации между отделните лидери в различни малки формати.

Вечерята започна с час закъснение. Малко след това се заговори, че ще бъде представен трети, компромисен вариант, известен като „преговорна кутия“. Подробности се очакват или късно тази вечер, или рано сутринта утре.

И понеже само валят догадки, много от медиите обърнаха внимание на маските на европейските ръководители. "Политико" дори направи оценка на маските по десетобалната система. Маската на Бойко борисов, която е от малкото с филтър, получи 6. Най-високата оценка - 10, бе дадена на маската на люксембургския премиер Ксавие Бетел.

Лидерите на Вишеградската четворка обаче решиха да направят демонстрация и разпространиха снимки, на която си стискат ръцете и са без маски на лицата. Премиерите на Чехия, Словакия, Унгария и Полша се срещнаха помежду си, за да координират действията си на Европейския съвет.

Точно в деня на срещата на върха Общият съд на ЕС огласи решението си, според което чешкият премиер АНдрей Бабиш има правото да участва в преговорите за бюджета на ЕС въпреки предполагаемия му конфликт на интереси като акционер в селскостопански компании, получаващи пари от еврофондовете.

Освен бюджета ще бъде обсъждано и обвързването на върховенството на закона с отпускането на средства за страните членки. УНгарският премиер Виктор Орбан отново потвърди, че ще наложи вето на всяко такова решение.

Руската тема също бе вкарана в дневния ред на Европейския съвет. Това направи литовският президент Гитанас Науседа. Изненадващо за всички участници още в първото си изказване той настоя ЕС да се противопостави на опитите на Кремъл да пренапише историята на Втората световна война и да омаловажи последиците от пакта "Молотов-Рибентроп", довели до съветската окупация на балтийскитя страни и част от Полша през 1939 и 1940 г.