След като лидерът на НФСБ Валери Симеонов анонсира сутринта как държавата ще направи така, че ТЕЦ-Варна, който е собственост на Ахмед Доган, вече няма да участва в гарантирането на студения резерв за електроенергия, министър Теменужка Петкова и Валентин Николов от ГЕРБ разясниха как на практика ще стане това.

Накратко - договорите за поддръжка на студен резерв, в това число и с ТЕЦ-Варна, изтичат на 31 юли. Вместо да бъде обявен нов търг, на който може да участва всеки производител на ток и да спечели с предложена цена и отговаряйки на изискванията, министърката на енергетиката ще получи правото да издаде заповед кой точно да бъде натоварен с поддържането на резерва.

И това ще е държавният ТЕЦ "Марица изток 2". Новото правомощие на Теменужка Петкова ще се случи с бързи промени в Закона за енергетиката. Това положение, което изключва всякаква конкуренция, ще продължи, докато България не се разбере с Еврокомисията за замяна на поддържането на студен резерв с друг механизъм за гарантиране на електоенергийнтата сигурност и баланса при доставките на ток. 

Валентин Николов в прав текст призна:

"Търговете ще бъдат отменени, разбира се, че това има политически смисъл. Ние пак щяхме да го направим, но по-късно с въвеждане на нов механизъм. Правим го по-рано по политическото решение на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Това е временен механизъм, той принципно не е правилен, за Европа е много важна конкуренцията, но политическата обстановка не ни дава възможност да създадем конкуренция."

Отмяната на новите търгове се прави... за да не се дава възможност определени играчи на пазара на ток да ги печелят, стана ясно от думите на Николов. И той, и Петкова обясниха, че досега въпросните търгове, в които участие вземаше и ТЕЦ-Варна, който отговаря на всички изисквания и дава добра цена за поддържане на резерва и затова печели участие, са били конкурентни и пазарни. Те се провеждаха от Електросистемния оператор (ЕСО).

Министърката припомни, че тецът, който от няколко години е собственост на Доган, преди това е бил държавен, винаги от 2006 г. до сега, откакто се провеждат търгове, е участвал в поддържането на студения резерв и единствените изключения са в периода 2015-2018 г. Тогава предприятието просто е било с изтекло комплексно разрешение  и не е можело да работи. След това отвори отново след модернизация. Преди да стане на Доган, мощността бе собственост на ЧЕЗ, а преди това - на държавата. 

Теменужка Петкова обясни, че тя ще разпорежда кой да гарантира студения резерв, който балансира енергийната ни система, докато не се въведе новият механизъм на база европейски регламенти и изобщо механизмът "студен резерв" отпадне. С ЕК преговаряме за вариант, при който да се предоставя държавна помощ на производители на ток след провеждане на търгове. Механизмът ще е пазарен - ще подпомагаме производители за това да произвеждат енергия, като гарантират и пазара, и сигурността. Условията, които ЕК поставя, е крайният срок за въвеждане да е 1 юли 2021 г.

"Затова и с много ускорени темпове работим. Едно от условията е пълно либерализиране на пазара на едро на електроенергия и да бъде елиминиран механизмът за студен резерв", обясни тя.

Петкова и Николов дадоха да се разбере, че няма да се намалява количеството ток, който трябва да бъде гарантиран за производство и за който държавата плаща - защото това е рисково за системата. Въпреки че по-рано Валери Симеонов каза нещо различно. Двамата обясниха и нещо друго - държавата плаща на производители на ток за поддържане на студен резерв, но преди това те правят разходи - защото са длъжни предварително да са осигурили гориво и всичко, което е нужно, за да стартират производство.