"Барселона" победи "Алавес" с 5:0 като гост в мач от последния кръг на испанската Ла Лига, а Лео Меси реализира два от головете. 

Аржентинецът за седми път печели "Златната обувка" на първенството като реализатор №1. Другите попадения за "блаугранас" реализираха Ансу Фати, Луис Суарес и Нелсон Семедо. 

Имаше интрига за това кой ще завърши сезона като най-добър стрелец - Меси или Карим Бензема, който преди заключителния рунд изоставаше с две попадения от Лео, а "Реал" (Мадрид), осигурил си титлата още в средата на седмицата, имаше протоколно гостуване на "Леганес" (2:2).

Французинът обаче не успя да се разпише, така Меси го остави втори с четири гола повече. "Реал" повеждаше на два пъти чрез Серхио Рамос и Марко Асенсио, а домакините стигнаха до равенство, но това не им помогна да избегнат изпадането. Трябваше им победа.

"Реал" (Мадрид), "Барселона", "Атлетико" (Мадрид) и "Севиля" (подредиха се в този ред) ще играят в Шампионската  лига. "Виляреал", "Реал Сосиедад" и "Гранада" са представителите на Испания в Лига Европа. Изпадат "Леганес", "Майорка" и "Еспаньол".

Така приключи още една голяма лига, подновена в пандемията - след Бундеслигата. Остават само Висшата лига (два кръга до края) и италианската Серия А (четири рунда).

Финалът за Кралската купа на Испания между баските тимове "Атлетик" и "Реал Сосиедад" е отложен за неопределено време с идеята да се проведе пред публика, когато това бъде позволено от властите. Такова е желанието на двата клуба. Има вариант да е през следващата година.

Решението беше взето още през месец май и така двата отбора жертваха потенциално класиране в Лига Европа чрез спечелване на турнира. Още тогава УЕФА информира Испанската футболна федерация, че при това положение квотата трябва да се даде на седмия в шампионата - в случая "Гранада". "Реал Сосиедад" успя да се добере до европейска квота като шести, но не и "Атлетик", завършил 11-и.