Централноевропейската медийна компания (СМЕ), собственик на най-голямата българска частна компания бТВ, обяви, че очаква финализирането на сделката по продажбата на активите й на чешкия гигант PPF Group да стане преди 27 октомври на тази година. 

В специално изявление, придружавано от последните си финансови резултати, компанията твърди, че купувачът PPF Group трябва да уведоми за последно Европейската комисия за резултатите през последното тримесечие и че след това ще се върви към затваряне на сделката.

А тук думата има Европейската комисия и нейната антимонополна служба, защото чехът Петер Келнер, който стои за PPF, купува цялата група на СМЕ с целият й бизнес в Източна Европа. Въпреки това отношение имат и националните регулатори на България, Ръмъния, Словакия и Словения. 

Само преди четири месеца акционерите на СМЕ одобриха сделката по промяната на собствеността. Предварителното споразумение за 2,1 млрд. долара е от края на октомври 2019 г.

Точно в същия ден обаче американският сенатор Марко Рубио обяви, че ще иска администрацията на Доналд Тръмп да спре сделката. Причината - според него има данни, че компанията на Келнер е нещо като "пълномощник на Китай в Чешката република" и добавя, че телекомуникационните фирми, собственост на PPF, работят с Huawei Technologies Co за развитието на 5G мрежите. Именно китайската компания е обект на редица санкции от страна на администрацията на Тръмп. Тя се намира в черния списък на правителството от май миналата година. От своя страна пък СМЕ е е собственост на най-големия американски телекомуникационен конгломерат AT&T. Тоест според Рубио са застрашени американските интереси.

До момента не е известно да е имало американски действия в тази посока.

Портфолиото на CME съдържа бизнеси на пет пазара от Централна и Източна Европа с общо население от близо 45 милиона души. Сред тях са общо 30 телевизионни канала: bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring в България, Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action и Nova Gold - в Чехия, PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International и PRO TV Chisinau - в Румъния, TV Markíza, Markíza International, Doma и Dajto - в Словакия, POP TV, Kanal A, Brio, Oto and Kino - в Словения.

Фондът на Петер Келнер притежава бизнеси на стойност 45 милиарда евро в Европа и Америка.

Чешкият милиардер вече се опита да купи Нова тв, но тогава КЗК му отказа – и то с доста спорни мотиви. След това обаче последва продажбата на медийната група на бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. Той обаче притежава вече "Теленор", като и тази сделка мина през регулаторните органи на ЕС, а не през българските.