Изненада - Върховната административна прокуратура откри незаконни обекти и в парк "Росенец" край т.нар. сарай, обитаван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, и при т.нар. "подпорна стена" с вид на хотел на Алепу, и в местностите Буджака и Свети Влас по Черноморието. И нещо дребно на Аркутино, където е прословутия зарязан бетонен мастодонт от времето на соца "Знаме на мира". 

Преди това също така изненадващо - покрай акциите край имението, обитавано от Доган и покрай скандала с "подпорната стена" и реакцията на премиера Бойко Борисов по темата започна проверки. 

Съобщението дойде от самата прокуратура, при това гарнирана със снимки на въпросните обекти. И обяснение към всеки от тях - в кавво се изразява откритото нарушение. 

На 20 и 21 юли 2020 г. под ръководството на заместника на главния прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП) и в присъствието на наблюдаващ прокурор от ВАП, органите на ДНСК, РДНСК-Бургас, Областна и Морска администрация Бургас извършиха проверки по установяване законността на строителството и експлоатирането на обекти по Черноморието. Проверките на компетентните органи констатираха редица нарушения, в т.ч. незаконосъобразно ограничаване на достъп до плажната ивица, разказват от държавното обвинение. 

Парк "Росенец"

В парк „Росенец“ се установи, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда.

В МРРБ липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица.

Това гласи частта за т.нар. сарай, като има две снимки - едната на кей със сграда на заден план, другата - на кей. 

Миналата седмица от държавното обвинение обявиха ,че са разпоредили проверка и на друг обект в района - отдаденото на концесия пристанище "Росенец", което се стопанисва от "Лукойл" от 2011 г. и се намира от другата страна на носа, на който е имението на Доган в парк "Росенец". 

"Подпорната стена"

Проверка на обект „Алепу вилидж“ в местността „Алепу“ – Созопол констатира изграждането на укрепително съоръжение – странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект. ВАП ангажира незабавно компетентните действия на ДНСК във връзка с незаконното строителство по реда на ЗУТ.

Това кавва прокуратурата по темата. Припомняме, че досега институциите, отговорни за законността на строежите, твърдяха, че първата част от строителството на бъдещ хотел - а именно подпорното съоръжение, е законно, а дори бе съобщено, че има издаден акт за експлоатация. Прокуратурата разпореди проверки, обжалва и разрешения за строеж - когато гръмна скандалът. 

Аркутино

Проверка в местността „Аркутино“ установи, че към настоящия момент не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Констатирано е, че липсва строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е преустановено през 1992 г. Следва кметът на община Созопол да предприеме действия по реда на чл.195 от ЗУТ за обезопасяването на обекта.

Именно това е скелетът на комплекса "Знаме на мира", където не би трябвало да има строителни дейности, става дума за обект в защитени територия, в която не би следвало да се строи. 

"Буджака"

В местността „Буджака“ се установи наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За обектите в местността „Буджака“ са образувани отделни прокурорски преписки - казва прокуратурата.

Свети Влас

При проверка на Комплекс „Венид Еко вилидж“ в Свети Влас се констатира, че към момента не се извършват дейности по строителството на жилищни сгради и хотел - 36 бр. къщи в съответствие с общата строителна забрана за периода до 1 октомври по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С оглед това, че не е била издадена изрична заповед до 21.07.2020 г., от кмета на община Несебър е изискано да бъде издадена такава до произнасянето на  Административен съд – Бургас относно разрешенията за строеж в гористата местност. На органите на РДНСК – Бургас е възложено предприемането на мерки за указанията на началника на ДНСК и за спазване на ЗУТ.

Проверките под ръководството на ВАП за незаконосъобразно строителство по Черноморието продължават, заявяват от ВАП в съобщението.