"Ливърпул" беше коронован с титлата във Висшата лига след мача с "Челси" от предпоследния кръг, завършил 5:3 на "Анфийлд". "Червените" си осигуриха шампионския трофей още в края на миналия месец - първи от 30 години насам.

Първо тимовете на Юрген Клоп и Франк Лампард направиха шоу с осем попадения. Домакините набъро поведоха с три гола, дело на Наби Кейта, Трент Александър-Арнолд и Жоржиньо Вайналдум, а в края на полувремето Оливие Жиру намали.

Роберто Фирмино върна аванса на "Ливърпул", но "сините" се доближиха максимално с попадения на Тами Ейбрахам и Кристиан Пулишич. Малко преди последния сигнал на съдията Алекс Окслейд-Чембърлейн фиксира крайното 5:3. "Ливърпул" няма вече за какво да играе - освен за рекорди, но "Челси" има - за място в Шампионската лига.

"Червените" изравниха рекорд на три други клуба по спечелени точки на собствен терен за сезон - 55 от 57 възможни. А в три поредни шампионата не са губили на "Анфийлд", което е клубно върхово постижение.

А след това дойде ред на коронацията и заслужената шампионска радост. "Ливърпул" получи трофея на специално изградена платформа на трибуната "Коп".

Мнозина пък пренебрегнаха призивите на самия клуб и на властите да си останат по домовете заради пандемията и излязоха по улиците да празнуват. Пред "Анфийлд" се стекоха хиляди.

Капитанът Джордан Хендерсън получи купата от величието Кени Далглиш, който последен преди Клоп направи "Ливърпул" шампион - през 1990 г. А Юрген Клоп обеща празненства, "когато вирусът си отиде".

Междувременно "Манчестър Юнайтед" отново не спечели ключов мач у дома - 1:1 срещу "Уест Хем". Въпреки това кръг преди края "червените дяволи" заеха третото място с 63 точки, колкото има "Челси", а "Лестър" е с 62.

В последния кръг всичко ще се реши на мача "Лестър" - "Юнайтед", а "Челси" приема "Уулвърхемптън".