Конституционният съд днес решава - може ли всеки прокурор да разследва главния. С това питане съдът беше сезиран в края на миналата година от Министерския съвет. 

Съдиите ще се произнесат и по искането на президента за обявяване на противоконституционни част от текстовете в Закона за здравето, свързани с обявяването на извънредна епидемична обстановка, предаде БНР. 

Заради доклада на Венецианската комисия, в който се препоръчва цялостна радикална реформа на конституцията и Висшия съдебен съвет, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор, правителството реши да попита Конституционния съд може ли редови прокурор да разследва Обвинител номер едно и при действащата конституционна уредба.

Текстът, чието тълкуване се иска, е "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори" и в този смисъл възможно ли е подчинен на главния прокурор да го разследва независимо.

Предварителните очаквания са Конституционният съд да каже, че главният прокурор не може да дава конкретни указания по дела, по които е ангажирана неговата наказателна отговорност, тоест редови прокурор може да разследва главния. 

Второто ключово решение на Конституционния съд е по искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от  Закона за здравето, свързани с извънредната епидемична обстановка.

Според държавния глава обявяването й от Министерския съвет, а не от парламента, е в противоречие с Основния закон, а въведените формални критерии за оценка на живота и здравето на хората непропорционално ограничават основните им права. Според неофициална информация конституционните съдии не споделят възраженията на президента.