Сред петимата, които ще заемат нови министерски постове, според предложените от премиера Бойко Борисов в четвъртък промени най-познат е досегашният здравен министър Кирил Ананиев. Двама идват извън правителството - Костадин Ангелов и Христо Терзийски. Лъчезар Борисов е досегашен заместник на икономическия министър, а Марияна Николова е вицепремиер (без портфейл) от края на 2018 г., когато замени Валери Симеонов.

Вечният финансист бюджетар

Поне така е известен в обществото вече бившият министър на здравеопазването и бъдещ министър на финансите Кирил Ананиев. Той е заемал заместническото място в МФ цели пет пъти - в кабинетите на Иван Костов, при Симеон Сакскуборготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов, както и в служебното правителство на Георги Близнашки. От януари до май 2017 г. пък е служебен министър на финансите в кабинета на проф. Огнян Герджиков, назначен от президента Румен Радев. 

Ноторен факт е, че вероятно няма републикански бюджет през последните 20 години, който да не е минал през ръцете му. 

Ананиев започва работа в администрацията през 1980 година като специалист в дирекция "Финанси и нормативи на социално-културната сфера". През годините е бил част от надзорните съвети на някои от най-големите български дружества - "Нефтохим", Банка ДСК, "Булгартабак", "Булгаргаз" и до септември на 2009 г. - в Българската банка за развитие. 

От всичко казано до момента Ананиев е може би най-логичната смяна в тази поредица от рокади на Борисов. Познава добре министерството отвътре, служителите му имат доверие и ще може да се ориентира изключително бързо в обстановката. Както недотам логично беше да оглавява Министерството на здравеопазването, което си пролича особено по време на коронакризата.

Кирил Ананиев

Човекът в ББР

Министерството на икономиката се поема от досегашния заместник на Емил Караниколов - Лъчезар Борисов. Той е на 42 години, завършил е "Макроикономика" в УНСС, а след това има няколко специализации в Италия и Унгария. В системата на администрацията работи от вече далечната 2006 г., когато влиза в министерството, което сега ще ръководи. 

Бил е началник на отдел, като ръководи „Преструктуриране и капиталови пазари“ и „Управление и преструктуриране на държавното участие“. През този период е изпълнявал и длъжностите началник на отдел „Инвестиционни проекти, международни програми и маркетинг“ и „Стратегически анализи и прогнози“.

Заместник-министър е още от конституирането на кабинета "Борисов 3", но допреди няколко месеца името му беше по-скоро неизвестно за широката общественост, въпреки че е изпълнявал същата длъжност в кабинета на Сергей Станишев и в служебното правителството на Огнян Герджиков. В началото на април обаче стана ясно, че подопечната на Министерството на икономиката Българска банка за развитие е дала нов скандален кредит. Този път на колекторската фирма "Свети Георги", която бе декларирала 2000 лв. приходи и нулева печалба за 2018 г. Общественото недоволство накара премиера Бойко Борисов да поиска оставките на тримата изпълнителни директори на ББР, сред които и Стоян Мавродиев. 

Встрани от гнева на премиера обаче остана именно Борисов, който като заместник на Караниколов е член на надзорния съвет на банката. Този орган е одобрил кредита с подписите на всички членове, тоест и с този на предложения сега за министър на икономиката.

Лъчезар Борисов е женен, с едно дете. 

Лъчезар Борисов

Неразпознаваемата вицепремиерка

Марияна Николова

Марияна Николова зае поста на вицепремиер без портфейл, след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов подаде оставка от правителството в края на 2018 г. Сега вече ще има и министерство - това на туризма.

Родена е на 16.09.1975 г. в гр. Ботевград.

Завършва гимназията с преподаване на чужди езици „Алеко Константинов“ в гр. Правец с профил френски език.

Завършва висше образование - магистър по право в Нов български университет и се утвърждава като юрист със значителен опит в публичния сектор. Марияна Николова притежава и магистърски степени по публична администрация и административни практики и право на Европейския съюз от СУ „Свети Климент Охридски“, както и магистратура по стопанско управление от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" - Велико Търново.

Има редица обучения и специализации в страни - членки на ЕС, в това число диплома по право на Европейския съюз, Франция; EIPA - Европейски институт по публична администрация, Холандия; HAUS - финландски институт за публичен мeниджмънт, Европейската академия за данъци, икономика и право, Германия, а също и в Австрия и Великобритания.

Има значителен принос в разработката на действащата нормативна уредба в сферата на държавната служба на Република България. Била е адвокат към Софийската адвокатска колегия, както и юрисконсулт в „Топлофикация София“ ЕАД. Заемала е различни експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Заемала е ръководни длъжности, включително директор на дирекция „Правно-нормативни дейности“ в Министерството на земеделието и храните. Също така е избирана за член на управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Работила е и в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор към Министерството на икономиката. Била е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита“ в „Национална електрическа компания“ ЕАД.

От май 2017 г. е началник на кабинета на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика - тогава Валери Симеонов.. Преподавател е в Института по публична администрация към Министерския съвет.

На 21 ноември 2018 г. Марияна Николова бе избрана за заместник министър-председател по икономическата и демографската политика от 44-тото народно събрание.

"До момента Марияна Николова беше повече известна като дамата от една плажна снимка на Валери Симеонов. Тя няма нито една публична позиция по обществено значим въпрос или социален проблем", написа в свой коментар след избора й Илия Вълков в Клуб Z.

Николова беше напълно непозната в публичните среди до избирането си, година и осем месеца по-късно ситуацията не се е променила драстично. Тя е сред членовете на правителството с най-висок процент неразпознаваемост според социологичеките проучвания. Тя остава твърде затворена откъм публични изяви, но близка до Валери Симеонов, чийто постоянни конфликти през годините с министърката на туризма Николина Ангелкова не са тайна за никого.

Кадър от системата

Христо Терзийски

Предположения, че Христо Терзийски може да замести Младен Маринов, се появиха почти веднага след поисканата през миналата седмица от Борисов оставка на вътрешния министър.

И тук може да се проследи известна - да го наречем - приемственост. Самият Терзийски в неотдавнашно интервю за БНТ обясни, че с Маринов пред годините на няколко пъти са си разменяли ролите на началник и на подчинен:

"10 години сме били на едно и също ниво. Работили сме по различни направления на дейност - той по охранителна, аз по криминална. А следващите 10 години два пъти аз съм му бил началник, след това 2 пъти той ми е бил началник. Това е професионалист, полицейски ръководител, който е с изключителен авторитет във всички структури на МВР.

Говорим, че той е бил главен секретар, аз съм му бил директор, после аз съм бил директор на Главна дирекция "Национална полиция", той е бил директор на СДВР. Аз съм бил зам.-директор на СДВР, той е бил началник на отдел "Охранителен". Протестите 2013 г. сме били рамо до рамо. При по-важни футболни срещи също", обясни тогава Терзийски за отношенията си с Маринов.

Христо Терзийски е роден е на 31 юли 1968 г. в град Кюстендил. Завършва Техническия университет в София. През 1996 г. влиза в МВР като оперативен работник в сектор „Криминална полиция“ на 6-о РПУ в София. След това работи в сектор „Наркотици“ на СДВР. Бил е началник на група в сектор „Криминална полиция“ на 6-о РПУ, както и началник на сектор „Наркотици“ на СДВР. По-късно е заместник-началник на отдел „Криминална полиция“ на СДВР. От септември 2009 г. е заместник-директор на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). От 24 февруари 2015 г. е директор на Главна дирекция „Национална полиция".

През 2018 г. беше и временно изпълняващ дъжността главен секретар на МВР, но тогава за постоянно на поста беше назначен Ивайло Иванов.

В синхрон с кабинета за коронавируса

Костадин Ангелов

С предложението Костадин Ангелов да оглави здравното министерство ведомството отново ще се върне в ръцете на лекар. 43-годишният директор на най-старата болница в България - Александровска, направи впечатление по време на коронавирусната епидемия през втория ѝ период. Той стана много медийно активен след началния период на разпускане на ограничителните мерки, като неговият звучащ по-балансирано подход, при това винаги в съзвучие с политиката на правителството, се появи като противовес на резкия тон на началника на щаба ген. Венцислав Мутафчийски, на когото думата беше отнета.

Ангелов е завършил с отличие медицина през 2004 г. в Медицински университет – София. През същата година печели конкурс и започва специализация по хирургия към Клиниката по хирургия на Александровска болница – София. От 2004 г. до юни 2006 г. работи като лекар-ординатор в Спешно отделение – Шокова зала към ЦСМП – София-област, на територията на МБАЛ „Св. Анна“ – гр. София. След спечелен конкурс през юни 2006 година е избран за асистент по хирургия към Катедрата по хирургия на Медицински университет – София.

През 2006 година се дипломира като магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт със защита на дипломна работа на тема „Стратегия за развитие и управление на многопрофилна болница на територията на град София“. От 2008-а до 2010 г. Костадин Ангелов е главен административен лекар на Клиниката по хирургия „Проф. д-р Ал. Станишев“ при УМБАЛ „Александровска“ и завеждащ учебна дейност на Катедрата по хирургия. От 2008-а до 2010 г. д-р Ангелов е и секретар на сп. „Хирургия“. През 2010 г. д-р Костадин Ангелов придобива специалност по обща хирургия. През 2012 г. е зачислен за свободен докторант с тема на дисертацията си „Оптимизиране на оперативното лечение и лимфната дисекция при рака на стомаха“. От 2012 г. д-р Ангелов е заместник курсов ръководител на 5 курс студенти медици и член на Комисията по качество на обучението в Медицински факултет – София. През 2012 г. печели наградата „Най-добър преподавател“ на студентите медици от випуск 2012.

Научните интереси на д-р Костадин Ангелов са свързани с хирургичното лечение на онкологичните заболявания на гастроинтестиналния тракт, маркирането на сентинелни лимфни възли, и в частност рака на стомаха. Той е съавтор в два учебника по хирургични болести. Има над 20 научни публикации в областта на онкохирургията и спешната хирургия и над 25 участия в национални и международни научни форуми. Д-р Ангелов е член на Българското хирургично дружество и на Международната асоциация за рака на стомаха. Владее английски и руски език и ползва работно френски език.

Той оглавява "Александровска" за първи път през 2013 г. като и.д., назначен от тогавашната здравна министърка Десислава Атанасова. През 2019 г. печели нов конкурс за директорското място. Пак през миналата година, в която болницата отбеляза своята 140-годишнина, имаше поредни протести на медицинския персонал срещу мизерните условия, в които се лекуват пациентите и в които трябва да работят медиците. Отговорът беше, че са направени много ремонти, но още много трябва.

Костадин Ангелов е един от двамата кандидати за ректор на Медицинския университет в София. Изборът е насрочен за 28 юли. Постът е изключително предстижен и желан поради високия бюджет на университета (по-голям от този на някои болници), а също и възможностите, които предлага за участие в различни консултативни и изпълнителни органи към здравното министерство. През последните години този пост е съпроводен и с много скандали - пример беше и изборът на ректор през 2016 г. Преди дни стана ясно, че предишен ректор на МУ - проф. Ваньо Митев, отива на съд за незаконен прием на студенти и като участник в организирана престъпна група.

През миналото десетилетие, преди да се впусне в управленски възход, Костадин Ангелов има и няколко участия като лекар на "Сървайвър".