В контекста на продължаващата пандемия от COVID-19, A1 предоставя пакети с инсталиране и поддръжка на термокамери към услугата A1 Video Security. Предложението на телекома включва IP камери от последно поколение, които регистрират лицата и измерват телесната температура. 

Това е особено важно за компании, където много хора работят в общи помещения, както и за такива, които посрещат голям поток от посетители. Един от най-разпространените симптоми на инфекцията с респираторен вирус е лесно разпознаваем - повишената телесна температура на болния. Именно този симптом може да бъде засечен с помощта на термокамерите, които се предлагат като част от услугата A1 Video Security.

Предложението на А1 включва някои от най-прецизните измерващи устройства на пазара в България. С тяхна помощ може да се измерва телесната температура с точност до 0,3 градуса благодарение на високотехнологичната “Black body“ система, която автоматично калибрира камерите и те не се влияят от промени в температурата на околната среда. Камерата работи с комплексни алгоритми и изкуствен интелект, които ѝ помагат да измерва температурата, дори когато човекът пред нея носи маска и шапка. 

Камерата може също така да измерва няколко лица едновременно, като в реално време показва температурата на всяко едно от тях. Ако бъдат засечени високи стойности у някое от лицата, автоматично се задейства звукова и светлинна сигнализация, която предупреждава екипа на входа. 

В допълнение към камерите предложението на А1 предвижда и възможност за съхранение на данните на облачна платформа, където записите остават налични в продължение на до 30 дни. В пакетната оферта към A1 Video Security се включват още и окабеляване на цялото оборудване, монтаж на техниката, както и конфигуриране на системата. Всичко това се извършва от екип специалисти на А1, без прекъсване на обичайната работа на съответния обект. 

Важно предимство на услугата A1 Video Security с термална камера е, че А1 осигурява проактивна поддръжка на всички компоненти на системата за срока на договора. Цялото оборудване идва с 3-годишна гаранция. Инвестицията в подобна система се изплаща в сигурност и спокойствие както за служителите, така и за посетителите на съответния обект. 

Случаите на клъстерно разпространение на COVID-19 в заводи в страната показват недвусмислено финансовите рискове за бизнеса от коронавируса. Затварянето на цялото производство или дори само на части от него може да бъде избегнато с навременен контрол на входовете и идентифициране на хората със симптоми на респираторна инфекция.