Хиляди турци се събраха край "Света София" в Истанбул рано сутринта в петък преди първите молитви, след като президентът Ердоган обяви, че музеят отново ще бъде превърнат в джамия, предаде Ройтерс.

Мъж с традиционно облекло от османската ера. Снимка АП/БТА

Тълпи се образуваха на контролно-пропускателни пунктове в центъра на Истанбул, където хиляди полицаи се грижат за сигурността. На влизане в защитената зона поклонниците, облечени с маски за лице, седяха на разстояние от молитвените рогозки на градския площад Султанахмет.

"Днес идва краят на нашите 86 години копнеж", споделя богомолецът Саит Колак, като визира годините, откакто "Света София" бе обявена за музей и престана да бъде място за поклонение. "Благодарение на нашия президент и решението на съда днес, ние ще проведем петъчните си молитви в "Света София".

Този месец Държавният съвет, т.е. върховният административен съд в Турция, обяви, че анулира статута на "Света София" като музей. Храмът е бил християнска византийска катедрала в продължение на 900 години, преди да бъде превзет от османските завоеватели и да служи като джамия до 1934 г.

Мъж размахва националния флаг на Турция. Снимка АП/БТА

Предвиждаше се президентът да присъства на петъчните молитви малко след 13:00 часа заедно с няколкостотин поканени за церемонията в сградата на шести век.

По време на своето 17-годишно управление Ердоган подкрепя усилията за възстановяване статута на джамията на "Света София". Той каза, че мюсюлманите трябва да могат отново да се помолят там и повдигна въпроса по време на местните избори миналата година.

Поклонници пред "Света София". Снимка АП/БТА

Преобразуването предизвика жестока критика от църковните водачи, които заявиха, че превръщането на "Света София" в място за изключително мюсюлманско богослужение рискува да задълбочи религиозните разделения. Турция настоява, че мястото ще остане отворено за посетители и християнските му произведения на изкуството са защитени.

Младеж в очакване на отварянето на "Света София". Снимка АП/БТА

Ердоган прекрои модерната турска република, създадена преди близо век от Мустафа Кемал Ататюрк, като отмени забраната за носене на забрадки на публични места, насърчи религиозното образование и подчини мощната турска армия, някога бастион на светските постулати на Ататюрк.

В "Света София" християнските стенописи и мозайки, украсяващи купола и централната зала, ще бъдат скрити със завеси по време на мюсюлманската молитва, но ще остават на показ през останалото време.