БСП вече влезе в ролята си на опозиция и заподозря ГЕРБ в задкулисно водене на преговори за съставяне на правителство. Според левицата бъдещият мандатоносител явно разговаря с Реформаторския блок, но тайно се готви да управлява и с други политически формации.

"Имаме усещането, че се извършват договорки зад гърба на опозиционните партии, които нямат общо с националните приоритети на страната".

"Правят се скрити договорки за управление между повече формации, отколкото се афишират", посочиха говорителят на БСП Атанас Мерджанов и евродепутатката Илияна Йотова.

От думите на Йотова стана ясно, че представителите на формациите, от които ГЕРБ търсела скрита подкрепа можело да намерят място в средния ешелон на изпълнителната власт. Не било задължително да стават министи. Йотова даде да се разбере и че Столетницата е настроена повече от скептично към имената, които до момента се спрягат за членове на Министерския съвет.

"През последните дни ставаме свидетели на поредния певчески формат. От това надпяване не става ясно какви са намеренията на Бойко Борисов и на водената от него партия. Цял месец има демонстрация на преговори, които започнаха добре, но сега ще доведат до политическо фиаско. Става дума за груп пазарлък за имена и секторни политики", обрисува преговорите за съставяне на коалиция Мерджанов, правейки препратка към музикалната престрелка, която ГЕРБ и Блока си спретнаха тези дни.

Лидерът на БСП Михаил Миков пък направи анонс, че левицата смята да предложи закон за определяне на функциите на служебния кабинет.

"Не случайно в конституцията се прави разлика между служебен кабинет и редовен Министерски съвет", посочи Миков.

От БСП отдавна настояват за определяне на правомощията на служебните правителства, за да се знае каква законодателна инициатива имат, какви решения могат да взимат и пр. Основният закон посочва само, че основна функция на служебното правителство е да организира честни предсрочни избори.

От левицата щели да настояват и за ревизия на дейността на кабинета "Близнашки" като Миков направи намек, че не случайно голяма част от новите назначения за месеците, в които той е на власт са в т.нар. ресурсни звена.