Независима американска лаборатория е установила, че изтеклият в интернет аудиозапис с обидни квалификации за председателката на парламента Цвета Караянчева и заплахи към бизнеси и журналисти, е автентичен и на него се чува гласът на министър-председателя Бойко Борисов.

Йончева съобщи, че ще подаде оплакване срещу българския премиер в белгийската полиция, защото в една от репликите на записа става дума тя да бъде "изгорена". Евродепутатката каза, че така са я посъветвали юристи в Белгия, където в момента работи и живее.

"Американски  експерти потвърдиха, че аудиозаписът с гласа на Борисов е автентичен", каза Йончева в интервю за бТВ.

Тя каза, че по нейна инициатива американска лаборатория, която не назова и която работи с американското министерство на правосъдието, е анализирала записа и Й е отговорила с доклад от над 30 страници.

В него пише, че "записът е автентичен, няма следи от монтаж" и че "гласът на този запис е гласът на премиера", каза Йончева.

Тази експертиза има правна стойност, добави тя.

Йончева каза че е била посъветвана от европейски депутати да се обърне към независима агенция, но не отговори кой е платил за експертизата.

По думите ѝ "няма скъпо начинание",  когато става дума да бъде показано на Европа как в България се нарушава принципът на разделение на властите.

"Европейските лидери, когато застанат до г-н Борисов, да се чувстват неудобно", обясни Йончева целта на инициативата си. 

"Председателят на Европейския парламент ме посъветва да се обърна към белгийската полиция",  каза по повод репликите във въпросния запис по неин адрес. "Господин Борисов не само погазва демократичните правила, но и заплашва да ме изгори. Това означава натиск върпу евродепутат".

Йончева потвърди, че българската прокуратура е поискала Европейският парламент да свали имунитета ѝ във връзка с друго разследване срещу нея, но че той още не е свален. Тя очаква да загуби имунитета си, закщото практиката на парламента е да се доверява на национамлните институции.

Йончева се оплака и че като депутатка в българския парламент е била предупредена от негов депутат, че ще се пострада, ако се занимавам 
с т-нар. афера "Барселона". Тя отказа да назове въпросния депутат.