Една от последните звезди на златната ера на Холивуд, актрисата Оливия де Хавиланд, влязла в образа на Мелани Хамилтън в "Отнесени от вихъра", почина днес на 104 години в Париж, съобщиха световните агенции.

Тя има 50-годишна кариера в киното и телевизията (основно между 1935-1988 г.), снима се в 49 филма, носителка е на две награди "Оскар", но ролята на Мелани Хамилтън в "Отнесени от вихъра" я прави звезда. За нея Де Хавиланд има една от общо петте номинации за наградите "Оскар" в кариерата си.

Де Хавиланд става известна през 30-те години на миналия век, но ролята на Мелани в "Отнесени от вихъра" е тази, която я прави звезда и свръхопопулярна. Тя ѝ носи и една от общо петте ѝ номинации за наградите "Оскар" и единствената за най-добра поддържаща женска роля.

Играта ѝ в Hold Back the Dawn (1941), To Each His Own (1946), The Snake Pit (1948) и The Heiress (1949) е високо оценена, тя има номинации за главна женска роля, като печели наградата "Оскар" за  два от филмите - To Each His Own и The Heiress.

През 1943 г. тя започва съдебна битка с "Уорнър Bros", след като договорът ѝ със студиото изтича, но то претендира за още шест месеца работа. Актрисата печели процеса, който отслабва доминиращата роля на студиото над актьорите. Предизвикателството, което тя отправя, обаче ѝ коства три години без нито един филм.

В светските хроники Оливия де Хавиланд влиза и с враждата с по-малката си сестра Джоан Фонтейн, също носителка на "Оскар", с която са в непрестанна конкуренция и не си говорят от 1975 г.

От 1953 актрисата живее в Париж, а след края на кариерата ѝ има много малко публични изяви.

Тя има успешна кариера освен в киното, в телевизията, играе и на "Бродуей". За работата си в телевизията има номинация за наградата "Емми", както и спечелен "Златен глобус".

През 2003 г. тя се връща в Холивуд за 75-ата церемония на наградите на Американската академия за филмово изкуство.

Оливия де Хавиланд беше и най-възрастната носителка на "Оскар".